Helyi közélet

2020.10.04. 15:33

A vidéki élet nem egyenlő a gumicsizmával

A vidéki fiataloknak nem feltétlenül kell elhagyni szülőföldjüket ahhoz, hogy megtalálják a boldogulásukat és karriert építhessenek – erre hívta fel a figyelmet a Vidékveled címmel meghirdetett hétvégi konferencia Makón.

Szabó Imre

Fotó: RADI

– A vidéki életet sokan még mindig a gumicsizmával azonosítják. A mezőgazdasági munka természetesen része a vidéki kultúrának, ám ma már nem csupán ebből áll, sokkal színesebb és gazdagabb – mondta Czagány Alexandra, a hétvégi, második Vidékveled fesztivál fő szervezője. Ezúttal szerény kirakodóvásárt rendeztek a Makovecz téren, illetve egy szakmai konferenciát 23 előadóval a Glorius Hotelben. Czagány Alexandra az ő mondanivalójukat úgy foglalta össze, hogy ma már vidéken is lehet érvényesülni sokféle szellemi és háttérmunkával, szolgáltatással a földművelésen és az állattartáson kívül, vagy ahhoz lazán kapcsolódva. Bár a járványügyi előírások miatt az előadásokat csak mintegy 40-en hallgathatták meg, ezek felkerülnek a videkveled.hu oldalra, ahová már eddig mintegy kétezren regisztráltak.

Czagány Alexandra egyébként Apátfalváról származik, mégis Pesten él. Ha igaz mindaz, ami a konferencián elhangzott, akkor ez miért alakult így? – kérdeztük tőle. – Az ELTÉ-n végeztem, rendezvényszervező lettem és ezen a téren a fővárosban nagyobbak a lehetőségek – mondta, de hozzátette: amikor csak lehet, hazatér, és mint a mostani konferencia is mutatja, igyekszik a szaktudásából is hazahozni, amennyit csak lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában