Helyi közélet

2020.10.02. 12:35

Egyre többen szeretnének nyelvvizsgázni jelnyelvből

Szegeden és Hódmezővásárhelyen is elvégezhető a jelnyelvi tanfolyam. Az érdeklődés egyre nagyobb, ez azért lehet, mert jövő júliustól már jelnyelvből is lehet államilag elismert nyelvvizsgát tenni. A SINOSZ kezdeményezésére hagyta ezt jóvá a parlament.

K. A. R.

Forrás: pixabay

– Ez nemcsak a siket embereknek nagy eredmény, hanem a magyar jelnyelvnek és a társadalomnak is. Megjelenik egy újabb nyelv, amelyből vizsgát lehet tenni, ami tízezer siket és hatvanezer súlyos nagyothallóval történő kapcsolattartást könnyíti meg – mondta el lapunknak Buda Ágnes, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) képzési vezetője.

Hozzátette, szükség lenne olyan szakemberekre is, akik a hivatásuk gyakorlását magas szintű jelnyelvi tudással is végezni tudják, például segítő szakmákban, szociális és egészségügyi területeken.

– Csaknem 10 ezer hallgatónknál láttuk az igényt arra, hogy a jelnyelvtanulásba befektetett időt és tudást ne csak tanúsítvánnyal, hanem államilag elismert nyelvvizsgával is lehessen hitelesíteni – tette hozzá.

Buda Ágnes elmondta, a következő egy évben szakmai egyeztetéseken alakul ki az a szabályrendszer, amely a jelnyelvből tett nyelvvizsgára vonatkozik, és illeszkedik a hangzó nyelvekre vonatkozó nyelvvizsga-szabályozáshoz. Alap-, közép- és felsőfokú nyelvvizsga-bizonyítványt is lehet majd szerezni.

– Látható, hogy a jelnyelv elsajátításához legalább annyi energia, tanulás és idő kell, mint bármely más hangzó nyelvhez. A siket közösségben eltöltött kommunikációra is szükség van, hogy a tudás beépüljön. Az is fontos, hogy minél több jelnyelvi oktatótól tanuljanak a hallgatók és minél több jelnyelvhasználó siket személlyel kommunikáljanak a tanulási folyamat során – emelte ki.

Országosan 22 városban tartanak jelnyelvi tanfolyamokat, megyénkben Szegeden és Hódmezővásárhelyen. Buda Ágnes szerint a megyeszékhelyen már szeptemberben érzékelhető volt a jelnyelv iránt érdeklődők számának emelkedése, ami valószínű, hogy az államilag elismert nyelvvizsga lehetőségének köszönhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában