Örökre a menhelyen ragadhatnak az idősebb állatok

2020.10.06. 15:16

Ezért fontos házi kedvenceink ivartalanítása

Pedig Balogh Ernő szerint a felelős állattartás megkövetel bizonyos tudatosságot, így például a felesleges szaporulatokat megelőző ivartalanítást.

T.Sz.

Minél idősebb az örökbe fogadásra váró állat, annál nagyobb az esély, hoyg egy életre a menhelyen ragad. Fotó: Tábori Szilvia

A men­helyi állatok sorsa jórészt fiatal korukban megpecsételődik: minél idősebbek, annál kisebb eséllyel találnak gazdára; hátralévő éveiket civil szervezetek gondoskodásában töltik.

– A felnőtt állatok örökbe adása jóval nehézkesebb, szinte lehetetlen – erősítette meg kérdésünkre Balogh Ernő, a nyolc éve működő Hódmezővásárhelyi Állatvédő Egyesület elnöke. A 2002-ben az állatok világnapján bejegyzett civil szervezet vezetője szerint a kutyák akár pár évesen is menhelyi veteránnak számíthatnak, a cicák öt-hat hónapos koruktól kezdve szintén esélytelenebbek. A legtöbben kölyköt választanak, az idősebbek már nem kellenek senkinek. A szervezet vezetője szerint az a jelenség is a menhelyeket terheli, hogy sokaknak terhes az örökbefogadási kötelezettség, a majdani gazdákkal szembeni elvárás.

Minél idősebb az örökbe fogadásra váró állat, annál nagyobb az esély, hoyg egy életre a menhelyen ragad. Fotó: Tábori Szilvia

Pedig Balogh Ernő szerint a felelős állattartás megkövetel bizonyos tudatosságot, így például a felesleges szaporulatokat megelőző ivartalanítást. Me­­g­győződésük, hogy ma Magyarországon csak és kizárólag ezzel csökkenthető a kóbor, szenvedő, haldokló állatok száma. Az erőtlen újszülött cicák láttán ugyan sokan észbe kapnak, de az utólagos kapkodás helyett a megelőzéssel lehetne igazán tenni az állatokért.

Címkék#menhely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában