Délmagyarország 110 - Közös a történetünk!

2020.10.09. 17:15

Harminc éve államosították a szalámigyárat. Munkásgyűlés annó 1978

Újragondolt Annó rovatunkban ma Somogyi Károlyné 1978-as képeit látják a szegedi Pick Klubból, ahol a szalámigyár államosítását ünnepelték.

Annó 1978. Az államosítás évfordulóját ünneplik munkásgyűlésen a szegedi szalámigyárban.

Fotó: Somogyi Károlyné

Somogyi Károlyné 1978. március 22-én készült fotóin a Szegedi Szalámigyár és Húskombinát vezetése 1978-ban a Pick szalámigyár államosításának 30. évfordulóját ünnepli. Az eseményt az újság munkásgyűlésnek nevezi, amelyen ott volt dr. Ágoston József, a megyei párt-végrehajtóbizottság tagja (éppen beszél). A gyűlésen Tápai László, a vállalat pártbizottságának titkára mondott még beszédet (balról a harmadik a díszasztalnál). A teremben nincs éppen lobogó érdeklődés, de a jelenlévők a délután 3-as kezdés ellenére azért láthatóan ébren vannak.

1978, az államosítás évfordulóját ünneplik munkásgyűlésen a szegedi szalámigyárban.
Fotó: Somogyi Károlyné. Partnerünk a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjteménye. Azonosító: mfmSK07

1978 tavaszán még 2 államosított szegedi üzemben (kendergyár, cipőgyár), valamint a szakszervezeti székházban is tartottak hasonló fejtágítót.

A gyárat 1885-ben alapította Pick Márk és haláláig ő is vezette. Ezután előbb özvegye irányította, majd 1906-tól legidősebb fia, Jenő is a vezetés tagja volt. Pick Jenő 1934-től önállóan vezette az üzemet egészen 1948 márciusáig, amikor is a kommunista rendszer államosította a gyárat. Rákosiék az 1947-es kékcédulás választások, majd a parlamenti pártok leszalámizása után 1948 márciusában jutottak el egy tényleges szalámigyár államosításáig.

Pick Jenőt internálták, az üzem élére pedig munkásigazgatót neveztek ki. Amikor a „30 éve szocialista szolgálatban” molinót kiakasztották a fotókon látható ülésre, Pick Jenő már tíz éve halott volt, de az államosítás harminc évéből húszat így is megélt.

Az államosítás ellenére a gyárat nem züllesztette le a tervgazdálkodás, hanem folyamatosan fejlesztették. A húsipari szakértelem megőrződött, és 1978-ban már működött az egymilliárdos beruházással felépült a Szabadkai úti üzem is A jelenlévők joggal lehetettek büszkék az évi 7000 tonna szalámi külföldi eladására.

Annó 1978. Az államosítás évfordulóját ünneplik munkásgyűlésen a szegedi szalámigyárban. Fotó Somogyi Károlyné. Azonosító: mfmSK07

Újraindult Annó rovatunk

A Móra Ferenc Múzeummal együttműködésben, a Délmagyarország egykori fotóriportereinek munkáiból újra elindítottuk Annó rovatunkat.

- Sorozatunkban régi fotókat próbálunk beazonosítani. Harminc-negyven-ötven év távlatában azonban fenn kell tartanunk a tévedés jogát. Ha Ön felismeri a fotón szereplőket, helyszíneket, örömmel várjuk észrevételét az online[kukac]delmagyar[pont]hu címen!

- Önnek is vannak régi fotói közösségi, családi eseményekről, amelyeket megosztana olvasóinkkal az Annó rovatban? Írjon nekünk!

- Az Annó oldalain megjelent fotók a Délmagyarország kiadó tulajdonát képezik. A fotókat a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjteménye gondozza.

Nézzen be hozzánk, képek annó!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában