Összefognak a szomszédok Apátfalván

2020.10.09. 15:03

Járda csináld magad-módszerrel

Apátfalván csináld magad-módszerrel is épülnek, újulnak meg a járdák: ha valaki vállalja, hogy a munkát a háza előtt elvégzi, az önkormányzat biztosítja hozzá a szükséges építőanyagokat.

Szabó Imre

– Ez a lehetőség két éve van meg a faluban – mondja a polgármester, Szekeres Ferenc. Korábban a járdaépítéseket a falu közmunkásai végezték, nekik azonban sikerült a munkaerőpiacon elhelyezkedniük. Így a központi pályázati pénzből finanszírozott járdaépítéseket már magánvállalkozók végzik az embereikkel, ahogyan az most is zajlik összesen 800 méteren a Dózsa, a Szabadság és a Damjanich utcában, 15 millió forintból. A község térkőgyártó üzemének azonban ezen felül is van szabad kapacitása.

Az az egyik testületi ülésen merült fel, hogy ha már így van, az apátfalviak építhessenek ezen felül járdát csináld magad-módszerrel is. Hogy működik a rendszer?

– Ha valaki úgy gondolja, szeretne a háza előtti utcaszakaszon járdát építeni, jelentkeznie kell a polgármesteri hivatalban. Ezt követően szakembereink felmérik, pontosan mennyi térkőre és szegélykőre van ehhez szükség, és az illető ennek megfelelő értékben járdaépítési támogatást igényel, majd kitölti a megrendelőlapot – mondja a falu első embere.

Az építőanyagot ki is szállítják. A munka elvégzésére egy hónapot kap a jelentkező, a kivitelezés minőségét pedig a hivatal le is ellenőrzi.

Szekeres azt mondja, 2015, vagyis amióta a falu térkőüzeme működik, összesen 10 kilométernyi járda újult meg, illetve épült a faluban. Ez a teljes járdahosszúság mintegy harmada. Csináld magad-módszerrel tavaly húszas nagyságrendben, idén mintegy 15-en csatlakoztak a központilag finanszírozott munkához. A polgármester hozzátette: szerencsére általában több szomszéd fog össze és jelentkezik egyszerre, így a járdák nem hasonlítanak egy sakktábla sávjához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában