A szegedi KDNP szerint öt hónapja már tudott a problémáról az önkormányzati cég

2020.10.06. 14:11

Jogsértően szedhették a vízdíjat

A legutóbbi szegedi közgyűlés elé került a lakásrendelet módosítása, de végül csak a vízdíjakkal kapcsolatos rész módosítását fogadta el a testület, mert az eddigi gyakorlat jogsértő volt. Ezzel kapcsolatban mondta a KDNP frakció­vezetője, előfordulhatott, hogy a mérőóra nélküli lakások bérlői a jogosnál több vízdíjat fizethettek eddig. Haág Zalán szerint ki kell deríteni, hogy ki a felelős ezért.

Suki Zoltán

Automatikusan generált description

Fotó: Laufer László (Illusztráció)

Az egész lakásrendeletet módosította volna legutóbbi ülésén a szegedi közgyűlés, de végül a vízdíjak megállapításán kívül mindent levettek a napirendről. Ezen viszont muszáj volt változtatni. Az egyik önkormányzati lakás bérlője küldött egy beadványt a kormányhivatalnak, mert szerinte az akkor érvényes, 2006-os önkormányzati rendelet jogszabálysértő volt, mivel felsőbb jogszabályba ütközik.

Rossz gyakorlat

Ezzel pedig a hivatal is egyetértett, és arra jutottak, hogy a korábbi átalányfizetési gyakorlat szabályellenes volt, ezért kellett a rendeletet módosítani a múlt hónapban. Azaz tulajdonképpen az önkormányzat cége jogsértő módon szedte be a vízdíjakat a bérlőktől hosszú éveken át.

A KDNP frakcióvezetője ezzel kapcsolatban szót is kért a közgyűlésben, most pedig lapunknak beszélt a kialakult helyzetről. Haág Zalán szerint ki kell deríteni, ki a felelős azért, hogy másfél évtizeden át jogsértő módon szedték be a bérlőktől a vízdíjakat, és arra is kíváncsi, hogy az önkormányzat, illetve az IKV kártalanítja-e ezért az egykori, illetve jelenlegi bérlőket.

Mi lesz a bérlőkkel?

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a város vezetése és az önkormányzat ingatlankezelő cége, az IKV Zrt. legkésőbb április végén tudomást szerzett arról, hogy a vízdíjak beszedése törtvénytelen volt, azonban ezt követően öt hónapon át folytatták a jogellenes gyakorlatot.

Ráadásul az a kérdés is felvetődhet, mi lesz azokkal az egykori bérlőkkel, akiknél azért mondták fel a bérleti viszonyt, mert nem fizették be a vízdíjat.

Természetesen megkerestük az IKV-t is. Csarnó Zsuzsánna elnök-vezérigazgató azt írta, hogy a vízórával nem rendelkező lakások esetében a módosítást megelőzően is a mindenkor hatályos jogszabályban foglaltaknak megfelelően történt a vízdíj kiszabása.

A százszázalékos önkormányzati épületekben lévő, vízórával nem rendelkező lakások esetében a jelenlegi módosítást megelőzően öt köbmétert kellett fejenként fizetniük a bérlőknek.

Szerintük rendben volt

A módosítás után már differenciáltan szabják ki a vízdíjat, így a komfort nélküli lakásokban 2,4 köbmétert kell fizetni havonta és fejenként, a félkomfortosokban 2,8, a komfortos és összkomfortos nem távfűtéses, melegvíz-ellátással rendelkező lakásokban 4,5, az összkomfortos, távfűtéses, melegvíz-ellátással rendelkező lakásokban pedig 5,4 köbmétert.

Az IKV csatolt táblázatából jól látszik, hogy a korábbi gyakorlat a négy lakástípusból háromban egyértelműen hátrányosan érintette a bérlőket, hiszen egységesen öt köbmétert fizettek havonta személyenként, a jövőben pedig lényegesen kevesebbet kell majd – mondta még lapunknak a KDNP-s képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában