255 millió forintos vagyoni hátrányt okoztak

2020.10.02. 11:12

Lemondott Joób Márton, továbbra is börtönben van

Júliusban került rácsok mögé Joób Márton, aki most levélben mondott le tanácsnoki tisztségéről és felügyelőbizottsági tagságáról. Letartóztatása ellenére is megkapta eddig a fizetését Szegeden, ezt most jótékony célra ajánlotta fel.

K. A. R.

A gyanú szerint a költségvetésnek mintegy 255 millió forintos vagyoni hátrányt okoztak Joóbék.

Fotó: Frank Yvette

Joób Márton levelet írt a szegedi közgyűlésének, amiben lemondott család-, szociális és sportért felelős tanácsnoki tisztségéről és a Szegedi Sport és Fürdők Kft.-ben betöltött felügyelőbizottsági tagságáról – közölte lapunkkal a szegedi önkormányzat pénteken.

Kiderült, a tanácsnoki tisztségéért kapott tiszteletdíjat, amit az elmúlt két hónapban folyósítottak neki, felajánlotta a Pintér Sándor által vezetett Újszülött Életmentő Alapítvány javára. A 2020-as vagyonnyilatkozata szerint tanácsnokként havonta bruttó 498 ezer 600 forintot kapott, így összesen bruttó 997 ezer 200 forinttal támogatja az alapítványt.

A gyanú szerint a költségvetésnek mintegy 255 millió forintos vagyoni hátrányt okoztak Joóbék.
Fotó: Frank Yvette

Tápai Péter, a szegedi Fidesz alelnöke a múlt pénteki közgyűlésen, valamint egy azt megelőző sajtótájékoztatón is kérte, hogy Joób Márton mondjon le és ne kapjon úgy fizetést, hogy július vége óta börtönben ül áfacsalás gyanúja miatt. Mint mondta, ez nemcsak erkölcsi, hanem jogi kérdés is, hiszen az el nem végzett munkáért közpénzből kap fizetést, ez pedig akár hűtlen kezelésnek is tekinthető. Tápai szerint az sem volt helyén való, hogy Joób felügyelő bizottsági tag volt egészen eddig a város sportcégénél, emiatt a testület határozatképtelen volt, így a kft. törvényes működése is megkérdőjelezhető volt.

Mint ismeretes, Joób Mártont még július végén vették őrizetbe, ugyanis hét társával együtt bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással gyanúsítják. Letartóztatásuk azóta is érvényben van, ugyanis augusztus 31-én, szökés és elrejtőzés veszélyének fennállása miatt, a Kecskeméti Törvényszék november 30-ig meghosszabbította.

A megalapozott gyanú szerint Botka bizalmasa egy olyan bűnszervezetet működtetett, ami 4 éven keresztül ingyenes hirdetési újság kiadásával, terjesztésével és reklámszervezéssel foglalkozó cégeken keresztül több százmillió forint adót csalhatott el. A bűnszervezet tetején álló szegedi székhelyű cég, amelynek tulajdonosa Joób Márton, az ügyészség szerint valós gazdasági esemény nélküli számlákat fogadott be fiktív számlák kiállítására létrejött cégektől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában