Szabadon árusítható lesz a murci

2020.10.18. 10:23

Nyáron jöhet az új bortörvény

K. A.

Milliárdokat fordítunk bormarketingre (illusztráció).

Fotó: Kuklis István

Vég­­ső egyeztetés alatt van, és ha­marosan benyújtják a parlament elé az új bortörvényt, a tervek szerint az új szabályozás jövő augusztusban léphet életbe – jelentette be az agrárminiszter a hónap elején Móron. Nagy István elmondta, hogy az új bortörvény célja az adminisztrációs terhek csökkentése és az ellenőrzések hatékonyabbá tétele. Reményeik szerint az ePincekönyv bevezetésével hosszú távon is átláthatóbbá válik a rendszer, emellett az új szabályozás nagyobb önállóságot is biztosít majd a termelői közösségek számára.

Milliárdokat fordítunk bormarketingre (illusztráció).
Fotó: Kuklis István

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a készülő bortörvény foglalkozik a murci – se nem bor, se nem must – forgalmazásának kérdésével is, ugyanis eddig na­gyon sok akadályba ütközött az értékesítés. Miközben ez a félkész termék is szervesen hozzátartozik a borkészítés folyamatához. Most „minden akadályt elhárítanak a murci útjából”, az elképzelések szerint jövőre már szabadon árusítható lesz ez az ital, azaz nem kell forgalombahozatali engedélyt szerezni hozzá, és nem szükséges a laboratóriumi vizsgálat sem.

Nagy István kiemelte, a koronavírus-járvány miatt nehéz időket él a szőlő-bor ágazat, ezért a magyar kormány 2,2 milliárd forintos átmeneti támogatással segíti a borászokat. A jövőbeni támogatások közül kiemelte a magyar borok népszerűsítését az Európai Unió és a harmadik országok piacain, erre a következő három évben mintegy 4,8 milliárd forintot fordítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában