Séta a szűrés fontosságáért

2020.10.04. 16:30

Október a mellrák elleni kampány hónapja

A kampány első napján, október 1-jén ünnepeljük a mellrák elleni küzdelem világnapját. Magyarországon évente 33 ezer ember hal meg rosszindulatú daganat miatt.

Munkatársunktól

Fotó: Török János

Rosszindulatú emlődaganat következtében évente több mint kétezer nőt veszítünk el, miközben az időben felismert betegség esetén nagyobb a gyógyulási esély.

A szakemberek kiemelik, hogy a korai stádiumban felfedezett daganatos betegségek gyógyíthatók, az egészséges életmód pedig hozzájárul a gyógyulási esélyek növekedéséhez, valamint a megelőzéshez. Bármilyen elváltozás, szokatlan tünet esetén haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

Hazánkban évente mintegy 8 ezer 500 nőt diagnosztizálnak mellrákkal, élete során minden nyolcadik-kilencedik hölgy érintett lesz. A Preventív Praxisközösség vasárnap délután sétával szerette volna felhívni a figyelmet a szűrések és az önvizsgálat fontosságára. A sétát 15 órától rendezték meg a Huszár Mátyás rakparton, gyülekező az árvízi emlékműnél volt.

A magyar népegészségügyi mutatók kedvezőtlen alakulásában ugyanakkor jelentős szerepe van az egyéni egészségtudatos életmód és az egészségügyi ismeretek hiányának, a szűrővizsgálatokon való alacsony részvételnek is.

A praxisközösség célja, hogy a gyermekkori szűrővizsgálatok kiterjesztésével hozzájáruljanak a rizikótényezők korai feltárásához, megelőzzék, vagy késleltessék a krónikus betegségek kialakulását, illetve megfelelő információs bázist biztosítsanak a felnőttkori kockázatgondozáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában