Gasztronómiai kavalkád a Diófában

2020.10.03. 13:38

Pacalos párbajhősök + fotók

A jókedv és a vendégszeretet mellett a pálinka is túlcsordult a XI. Pacalpárbajon a Tápéra költözött Diófa hatalmas hátsó udvarán.

Arany T. János

Szeged 2020.10.03. Diófa pacalpárbaj Képen: Fotó: Török János - Délmagyarország - DM

Fotó: Török János

Friss: A XI. Pacalpárbaj győztese az El Classico elnevezésű női focicsapat, akik már ötödik éve visszatérő versenyzői a rendezvénynek.

Nem lehetett úgy elmenni a főzők mellett, hogy valahol valamivel meg ne kínálták volna az embert. Már az első helyen párizsi bundában sült süllőfilét tömtek az újságíró szájába, pedig volt még mellette egészben sült ropogós keszeg is. A szomszédban házi kenyeret, káposztasalátát és túrós-sajtos pogácsát kaptunk. Azt is megtudtuk, a pacalfőzés nem szigorúan férfi műfaj, egy női focicsapat tagjai is szorgalmasan kevergették a fővésben lévő marha egykor fehér, krémszínű gyomorszövetét.

Egy hódmezővásárhelyi csapat több gasztronómiai különlegességet is készített. A vásárhelyi szottyos tarhonya mellé rántott pacal tál, szíve-nyelve leves pacallal és kovászolt káposztával készült pirított burgonya volt a menü. Ugyanitt előételkét a pálinka mellé házi kolbászokat és házi sajtot kínáltak. Nincs gasztrofesztivál és főzőverseny Rácz Laci bácsi, amatőr királyi szakács, a Szatymazi Fakanál Klub alapítója nélkül, aki ahelyett hogy ezen a napon 50. házassági évfordulóját ünnepelte volna feleségével, a párbajon főzött, mégpedig 13 kiló pacalt öt kiló körömmel.

Az egyik helyen cukkini és a gomba mellé szorgalmasan szeletelték a fokhagymát, kíváncsiak voltunk, miféle pacal lesz ezekből a hozzávalókból. – Vannak ilyen pacaltagadók, nekik hoztunk egy kis sertéstarját, amit tárcsán, zöldségekkel készítünk el – érkezett a magyarázat.

Közben a zsűri már a köröket rótta, mert a versenykiírás értelmében a pacal íze, illata, valamint a tálalás mellett a főzés körülményeire és a placc tisztaságára is kíváncsiak voltak. Az egyik főszervező, Veres Orsolya elmondta, idén 25 csapat mérte össze pacalfőző tudományát, ezen kívül termelői kispiaccal és gyerekfoglalkozásokkal is készültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában