Csongrád-Csanád megye

2020.10.24. 07:48

Több mint száz tantárgyból vizsgáznak az érettségizők november végéig

Október közepétől november végéig országszerte több mint 27 ezren érettségiznek. Csongrád-Csanád megye öt településén jelöltek ki iskolákat a vizsgák lebonyolítására, a kijelölt intézményekben 943 tanuló ad számot tudásáról.

Tóth A. Péter

2020.05.04. Zalaegerszeg Magyar érettségi a Mindszenty Gimnáziumban a megszokottól eltérő módon maszk viselése kötelező volt, kézfertőtlenítő használata pedig ajánlott. Fotó: Pezzetta Umberto pu Zalai hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto/Illusztráció

Idén október 16-án a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődött a 2020/2021-es tanév őszi érettségi vizsgaidőszaka. Októberben és novemberben az ország 396 intézményében 27 631-en érettségiznek, a vizsgák lebonyolításában 493 érettségi vizsgabizottság működik közre. Az írásbeli vizsgákat októberben, az emelt szintű és a középszintű szóbeliket novemberben rendezik meg.

Több mint 35000 vizsga

Az őszi érettségi vizsgaidőszakban rendes, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló és javító, valamint – a Kormány döntése értelmében – előrehozott vizsgára lehetett jelentkezni. Azoknak, akik tavasszal a koronavírusjárvány miatt nem tudtak eleget tenni vizsgakötelezettségüknek, az érettségi pótlása ingyenes. A vizsgák 69 százaléka előrehozott, mellette 14 százalék a rendes vizsgák aránya, ezeket követik a szintemelő (6%), a javító (5%), az ismétlő (4%) és a kiegészítő (2%), valamint a pótló vizsgák (0,1%).

Az érettségizők várhatóan több mint 35000 vizsgát tesznek: mintegy 8600-at emelt, 26400-at pedig középszinten. A jelentkezők választásai alapján ebben a vizsgaidőszakban – az idegen nyelven teljesíthető vizsgatárgyakat külön számolva – középszintű érettségit 108, emelt szintűt pedig 67 tantárgyból tesznek.

Tizennégy iskolában

Csongrád-Csanád megyében 15 intézmény érintett az érettségiben, 14 középiskolában és a kormányhivatalban összesen 943-an vizsgáznak. Több tucat tantárgyból érettségiznek a diákok, középszinten 32, emelt szinten 22-ből adnak számot tudásukról. Szegeden, Makón, Csongrádon, Hódmezővásárhelyen és Szentesen már napok óta zajlanak az írásbelik. Szegeden a Radnótiban, az Eötvösben, a Krúdyban, a Dériben, a Deákban, az SZTE gyakorlójában, a Piarista gimnáziumban, a Karolinában és a Móravárosi szakképzőben érettségiznek. Hódmezővásárhelyen a Németh László Gimnáziumban, Csongrádon a Batsányiban, Szentesen a Horváth Mihály Gimnáziumban és a Zsoldos Ferenc Technikumban, Makón a József Attila Gimnáziumban vizsgáznak.

Tízen egy teremben

A vizsgákat a tavasszal már bevált járványügyi óvintézkedések következetes betartásával szervezik. Az Oktatási Hivatal honlapján közzétette a vizsgaszervezés során alkalmazandó biztonsági intézkedésekről szóló ajánlást: a vizsgázók számára úgy kell ülőhelyet biztosítani, hogy tartható legyen a legalább 1,5 méter védőtávolság, ennek érdekében egy teremben legfeljebb 10 fő tartózkodhat. Minden vizsgahelyszínen megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt kell biztosítani, továbbá a vizsgázóknak ajánlott a maszk viselése. Emellett az Operatív Törzs döntése alapján valamennyi felügyelő és javító pedagógus számára védőkesztyű biztosított a dolgozatok biztonságos kezeléséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában