Megszületett a Kúria ítélete

2020.11.27. 18:00

A polgármesternek elégtételt kell adnia a kórháznak – 800 ezret fizethet Márki-Zay

Márki-Zay Péternek ki kell fizetnie a vásárhelyi kórháznak azt a 800 ezer forintot, amit az első- és másodfokú bírósági ítélet, valamint szerdán a Kúria is megállapított. A perköltséget is viselnie kell.

Kovács Erika

20200910 Hódmezővásárhely Közgyűlés a vásárhelyi városházán. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország Képen: Márki-Zay Péter polgármester

Fotó: Frank Yvette (archív fotó)

Az országgyűlési választás kampányában, 2018 tavaszán, Kiss Attila jobbikos jelölt székkutasi választási rendezvényének vendégeként vett részt Márki-Zay Péter, akit két hónappal korábban az időközi választáson lett Hódmezővásárhely polgármestere. A fórumon Márki-Zay Péter súlyos kijelentéseket tett a vásárhelyi kórházzal kapcsolatban.

„Ha Önök bemennek a hódmezővásárhelyi kórházba, az életüket kockáztatják. A barátom, amikor csontig vágta a kezét, még hazamehetett megvacsorázni, mielőtt ellátást kapott. Feri bácsi, a szomszédom 3 nap alatt reggelit, ebédet, vacsorát nem kapott, nemhogy kezelést. Ebben a kórházban meghalt egy 42 éves nő, egy kisbaba tavaly 3 napos korában, de erről Önök nem tudnak, mert hírzárlat van.” – írta meg lapunk 2018. március 29-én.

Kallai Árpád, a kórház főigazgatója néhány nappal később egy sajtótájékoztatón azt mondta,

Márki-Zay Péter az intézményt és az ott folyó ellátást minősítő állításaival a kórház 570 dolgozójának a becsületét sértette meg.

A vásárhelyi kórházat is magába foglaló Csongrád-Csanád Megyei Ellátó Központ a cikkünkben megjelentek alapján, a személyiségi jogok megsértése miatt beperelte Márki-Zay Pétert. A per 2018 novemberében kezdődött, a tárgyaláson a tanúk mást mondtak, mint amit a polgármester állított.

A Szegedi Ítélőtábla 2019 áprilisában kimondta, hogy Vásárhely polgármestere nem mondott igazat.

Az ítélet szerint a vásárhelyi polgármesternek bocsánatot kellett volna kérnie, és 800 ezer forint sérelemdíj megfizetésére is kötelezték. Márki-Zay Péter ezt követően a Kúriához fordult.

Az ítélet ott szerdán született meg, erről a polgármester a hivatalos közösségi oldalán azt írta: a Kúria „a Szegedi Törvényszék ítéletét részben megváltoztatta, meghagyta ugyanakkor az elégtétel adását és a 800 ezer forintos sérelemdíj fizetését”.

A 800 ezer forintot a támogatói köre adományaiból fizeti ki. Úgy tudjuk, a sérelemdíjat a kórház a gyermekosztály fejlesztésére költi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában