2020.11.13. 13:45
Bizakodóak a vendéglátósok – a házhoz szállítás az egyetlen remény
Újabb csapást mért a koronavírus a vendéglátásra, szerda óta ismét zárva kell tartaniuk. A fél évvel korábbihoz képest most jóval többen próbálkoznak a házhoz szállítással, ez ugyanis az egyetlen reményük az életben maradásra.
Szeged egyik felkapott reggelizőhelye is átállt a házhoz szállításra. FOTÓ: KARNOK CSABA
Fotó: Karnok Csaba
Megszűnt a helyben fogyasztás a vendéglátóhelyeken: éttermekből, cukrászdákból, gyorséttermekből is csak elvitelre vagy házhoz szállítással lehet ételt kérni. A tavaszi záráshoz képest most jóval többen maradtak nyitva, olyanok is próbálkoznak a futárszolgáltatással, akik eddig soha.
– Tavasszal egyáltalán nem ment a házhoz szállítás, hiába próbálkoztunk vele. Egyelőre most sem indult még be, de bizakodóak vagyunk – mondta el lapunknak Dietrich Gyula, a John Bull Pub és az Oldies társtulajdonosa. Kiszállításuk korábban is volt, ez azonban a bevételünknek nagyjából 10 százalékát tette ki.
– A gond az, hogy most is ennyien rendelnek. De bízunk benne, hogy az emberek nem akarnak egész hónapban hamburgert és pizzát enni, és 5–10 nap múlva elkezd felfutni az üzlet. Egyelőre a teljes személyzet dolgozik, de ha nem növekszik a rendelésszám, bármennyire is nem szeretnénk, be kell zárni – fogalmazott.
A Delimo cukrászdában már tavasszal is volt házhoz szállítás, most a „nagytestvér” Reök cukrászda is így üzemel.
– Tavasszal annak dacára, hogy nagyon újszerű, egyben szokatlan dolog süteményt és tortát házhoz vinni, működött a történet. És most is sűrű napjaink vannak – mesélte Mannah Reda tulajdonos, aki hisz is ebben. – Ami kényelmes és biztonságos a vásárlóinknak, egyben biztos megélhetés a több mint száz alkalmazottamnak. Egyszerűbb és sajnos gazdaságilag is reálisabb lett volna bezárni, de mi küzdünk a dolgozóinkért – mondta.
Az A2 Gastro Cafe soha nem próbálkozott még házhoz szállítással, most azonban ők is belevágtak. – Tavasszal bezártunk, a szigorítás kedd esti bejelentése után viszont úgy döntöttük, most megpróbálunk talpon maradni – mondta Talmácsi Ádám üzletvezető, társtulajdonos.
– Nagyjából 30 tételes, szűkített étlapot hoztunk létre, vendégeink így a kedvenc bundás kenyerüket vagy éppen eggs benedict-jüket az otthonukba is kérhetik. Bízunk törzsvendégeinkben, hogy ezek hiányoznak majd nekik, így azt tervezzük, hogy a következő 30 napban teljes alkalmazotti létszámmal működünk majd. Az első két nap meglehetősen csendesre sikerült, de úgy tekintjük, hogy ezek csak a tapasztalás napjai – magyarázta.