Helyi közélet

2020.11.13. 20:16

Eddig szavazhat az év rovarára

A 2021-es év rovarát ismét három faj kö­­zül választhatják ki az érdeklődők.

K. A.

A Magyar Rovartani Társaság idei jelöltjei a kacsafarkú szender, a keleti rablópille és az ékfoltos zengőlégy, a szavazatokat december 6-ig lehet leadni a rovartani.hu oldalon

Kolibrihez hasonló mozgású rovar, a virágok előtt egy helyben lebeg, majd hirtelen tovareppen bármely irányba. Ez az állat a kacsafarkú szender (Macroglossum stellatarum), amely a lepkék rendjébe, a szenderek családjába tartozik. Magyarországon idáig 20 szenderfajt figyeltek meg; legtöbbjük alkonyatkor vagy éjjel repül, és nappal „szendereg”.

Szerencséje van annak, aki megpillanthatja a keleti rablópillét (Libelloides macaronius), elég ritka errefelé. Igazi kánikulai állat, csak forró napokon, szikrázó napsütésben repül, de olyan gyorsan, hogy nehéz el­­kapni. Legtöbb előfordulási helye természetvédelmi területekre esik, maga a faj is fokozottan védett, értéke 100 ezer forint.

Az ékfoltos zengőlégynek (Episyrphus balteatus) nincs könnyű dolga. Amikor az ember a legyekről hall, a kellemetlen rovarok jutnak az eszébe. Magyarországon a zengőlegyeknek közel 400 faja fordul elő, ezek közül az egyik leggyakoribb az ékfoltos zengőlégy. A sárgával és feketével sávozott rovar leginkább darázsra hasonlít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában