Helyi közélet

2020.11.22. 09:58

Fekete Istvánné az új kisteleki kamarai elnök

A kamarai választások idején arról is döntöttek az érintettek, hogy a Kisteleki járás, térség új vezetője a Kisteleken élő, de Szegeden dolgozó Fekete Istvánné lesz. Megválasztása apropóján beszélgettünk vele.

Imre Péter

Szeged – 2020.11.16. Fekete Istvánné a kisteleki járási kamarai vezetője. Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

– Kritikus időszakban kerültem a posztra, hiszen valamennyi vállalkozás megszenvedi a koronavírus-járvány okozta nehéz gazdasági helyzetet, így elkelne, szükséges lenne számukra a kamarai segítség – mondta Fekete Istvánné, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kisteleki térségi szervezetének új elnöke, aki Nagy Ferencet váltotta. Azzal folytatta: főként a szolgáltatásban dolgozó kisvállalkozások vannak nagy bajban – például: vendéglátás, turizmus, kiskereskedelem –, amelyeknek, ahogy fogalmazott: még nem látszik a fény az alagút végén.

Életút

Fekete Istvánné Hévízgyörkön született, általános iskolai ta­­nulmányaimat már Kisteleken kezdte, ahol azóta is él. Szintén ott végezte a gimnáziumot, ezért jogosan mondhatja: ezer szállal kötődik a városhoz. Győrben szerzett köz­­lekedésmérnöki diplomát, 1961-től a Tisza Volán kisteleki kirendeltségének vezetőjeként dolgozott, mintegy huszonöt évet. Utána sikeres pályázat eredményeként került a Csongrád Megyei Településtisztasági Kft.-hez, mint gazdasági és kereskedelmi igazgató, jelenleg is ezt a pozíciót tölti be. Ott került kapcsolatba a kereskedelmi és iparkamarával, és a hulladékgazdálkodási ágazattal. Szakmai pályafutása nagy részét a belföldi és nemzetközi árufuvarozásban, az autóbusz-közlekedésben és a hulladékgazdálkodásban töltötte. 2015-ben átvehette az Év vállalkozója elismerést a Prima Primissima országos díjátadóján. A mostani nonprofit kft. jogelődjét az állam alapította 1949-ben. A rendszerváltás után a vagyonátadások során tizenkilenc önkormányzat tulajdonába került, majd 1994. január elsejével átalakították kft.-vé.

Fekete Istvánné a kisteleki járási kamarai vezetője.
Fotó: Karnok Csaba

– Fő tevékenységi köreink közé tartozik a kommunális szilárd hulladékgyűjtés, szállítás alvállalkozóként, a lakossági és közületi folyékony hulladékgyűjtés, szállítás és elhelyezés, a szelektív hulladékgyűjtés, szállítás, bálázás és értékesí­tés, és a másodnyersanyag ke­­reskedelem. A környezetvédelemre is nagyon ügyelünk – sorolta lapunknak.

Háromfős csapat

– A kistérségi szervezet elnökségének, csapatának további két tagja régi és jó ismerősöm, a fuvarozói üzletágból kerültek ki. Bízom benne, hogy Sági Mihály és Szántó Zsolt olyan vállalkozásokhoz is eljuttat, amelyek még nincsenek a ka­mara látókörében – mondta Fekete Istvánné.

Arról, hogy miért vállalta az elnökséget elárulta: a kamarában nem most kezdett dolgozni: több mint tizenkét éve a tagságon kívül többnyire elnökségi tagként, majd a szolgáltatói tagozat osztályelnökeként 4 évig szerzett tapasztalatokat az ottani munkáról.

– A tisztségre a felkérés megtisztelő volt, mindig is kö­­zösségi ember voltam, és szeretném segíteni a térség kis- és középvállalkozásainak fejlődését, ezért vállaltam a posztot, a pozíciót és az azzal járó feladatot – jelentette ki. A térség legnagyobb problémája a szakképzett munkaerő hiánya és a likvid forráshiány, ami egy ilyen járványos időszak túlélését megnehezíti vagy akár lehetetlenné teszi egyes vállalkozásoknak, cégeknek – vélekedett.

Segítség

– Sajnos a kamarának igen szerény eszközei vannak ebben a helyzetben. Segítséget tudunk nyújtani pályázati kamarai forrás útján kamatmentes kölcsönnel, illetve a Széchenyi Kártya Program kedvezményes kamatozású hiteltermékeivel, de leginkább a gyors és hasznos információátadást lehet megemlíteni – zárta mondandóját Fekete Istvánné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában