Khakiszilvát szüreteltek

2020.11.28. 16:40

Ismét a legszebb lett Farkasék csodakertje

Farkas József és neje négyszer nyertek egymás után első díjat a Magyarország Legszebb Veteményeskertje versenyen. A gyümölcsöskert kategória életműdíja egyben azt jelenti, hogy csodakertjükért újabb díjat már nem kaphatnak. Országos díj ide vagy oda, rengeteg khakiszilvát szüreteltek a napokban Szegeden.

Tóth A. Péter

Szeged, 20201127. Farkas József és neje - többszörös országos gyõztes -hobbikertészek életmû díjat nyertek. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

– Várj, mindjárt hozok egy khakiszilvát, a múlt héten szedtük le egyesével, metszőollóval a gyümölcsöt. Idén rekordtermést produkált a fa, bő mázsányi termett a sárga finomságból – invitált beljebb mosolyogva Farkas József asztalosmester a Dugonics utcai ház udvará­­ra. József és felesége, Ágnes ép­­pen ládákba pakoltak egy újabb adag egzotikus szilvát, naponta többször csöngetnek be hozzájuk néhány kilóért.

József november elején a Biatorbágyon megrendezett díjkiosztón vette át az Életműdíjat, így vált teljessé belvárosi varázskertjük története. A házaspár nagyon örült az újabb elismerésnek, de hangsúlyozták, nem ezért viselik gondját a családi kertnek.

Khakiszilvából idén rekordtermést szüretelt belvárosi kertjében a házaspár

Fotó: Frank Yvette

– Ez egy eszményi életforma számunkra, kora tavasztól kint vagyunk a kertben. Az epertől egészen a khakiszilváig, áprilistól novemberig érik valamilyen finomság nálunk. Kiviből idén kevesebb termett, de a tetemes mennyiségű kieffer körte, és a bő mázsányi kaki, más néven datolyaszilva kárpótolt bennünket. Egyébként őszibarackból van egy olyan fajtánk, ami szeptember közepétől szüretelhető – mesélte Farkas József.

Kétszer adtunk hírt korábban Farkas József és neje, Kordás Ágnes szegedi egzotikus gyümölcsöskertjéről. Indián banán, jujuba, khakiszilva, füge és kivilugas – néhány igazi különlegesség terem a szegedi öreg ház védett udvarában. Asztalos kertgazdánknak és óvónő párjának kivit régóta nem kell kosárba pakolni a zöldségesnél, de citromot sem igen vesznek, megtermelik ma­guknak.

– Idős, óriás kieffer körtefánk évente átlagban 2 mázsa gyümölcsöt ad, idén megkétszerezte a termés mennyiségét. Az értékes, ízletes körte egyik részét a munkahelyünkre hordtuk be a munkatársaknak, na­­gyobb részét feldolgozva fogyasztjuk el. A maradék khakiszilvának pedig a Facebookon keresztül hamar megtaláltuk a fogyasztóit – tette hozzá mosolyogva a büszke kertgazda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában