Elkezdődött a tudomány ünnepe

2020.11.05. 14:17

Kiemelkedő kutatói teljesítményeket díjaztak

Az online térbe költözött a Magyar Tudományos Akadémia hagyományos, a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából rendezett rendezvény-sorozata, melynek szegedi megnyitó ünnepségét tegnap tartották. A hónap végéig zajló előadás-sorozat keretében igyekeznek megismertetni a tudósok a közvéleménnyel napjaink legégetőbb problémáira adott, tudományos válaszaikat.

Koós Kata

Forrás: MTA SZAB

Jövőformáló tudomány címmel tartott online plenáris ülést a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottsága (SZAB) a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából szerdán.

Krisztin Tibor, a SZAB elnöke köszöntőjében a vírus­alapú járványok és a globális felmelegedés problémakörét jelölte meg korunk legnagyobb kihívásaiként. Hangsúlyozta, e problémák megoldásának kulcsa a tudományos válaszokban és a tudományalapú technológiák alkalmazásában rejlik. A hónap végéig tartó, változatos tematikájú online előadás-sorozat célja a lehetséges válaszok és technológiák megismertetése a közvéleménnyel és a döntéshozókkal. Az előadások pontos időpontjáról és témájáról az MTA és a Szegedi Akadémiai Bizottság honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők, és élőben követhetők az MTA YouTube-csatornáján.

Kiemelkedő kutatói teljesítményeket díjaztak. Fotó: MTA SZAB

A megnyitóünnepségen tartották a XI. Dél-Alföldi Innovációs Díj díjkiosztó ünnepségét. A kitüntetéssel azokat díjazzák, akik az innováció, a technológiai transzfer területén kimagasló tevékenységet végeznek a régióban. A gazdasági kategória nyertese a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. „iAPU – intelligens, moduláris levegő-előkészítő egység” című pályázata lett, természetes személy kategóriában pedig Sápi András „Olcsó, nemesfémmentes, gáztisztító katalizátorok fejlesztése” című pályázata kapta az első díjat.

A SZAB több évtizedes hagyománya immár az ifjú tehetségek támogatása és jutalmazása. A Tudomány Támogatásáért a Dél-Alföldön Alapítvánnyal és a Szegedi Tudományegyetemmel Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyékben, valamint a Vajdaság, Temes és Arad megyékben élő kutatók tudományos tevékenységének ösztönzésére pályázatot hirdettek tavasszal. Ezen a tudományos fokozattal nem rendelkező, legfeljebb 35 éves pályázók vehettek részt. Krisztin Tibor a megnyitóünnepségen ismertette a nyertesek névsorát: idén 37 középiskolás, egyetemista és friss diplomás, fiatal kutatót méltattak pénzjutalommal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában