Érdekességekre bukkantunk

2020.11.05. 14:37

Régiségvásárral próbálkoznak Balástyán

A hétvégén másodszor tartottak régiségvásárt – a tervek szerint havonta rendezik meg – a balástyai piacon. A kínálat nem volt túl bőséges, de érdekességekkel így is találkozhattunk a portékák között.

Imre Péter

20201031 Balástya Balástya Piac Fotó: Török János TJ Délmagyarország

Fotó: Török János

A múlt hétvégén másodszor rendeztek régiségvásárt a közelmúltban átadott balástyai piacon, ketten, egy helybeli és egy kisteleki jött el és árulta a családi emlékek egy részét, illetve azokat a darabokat, melyekből már több található a gyűjteményben.

Hagyaték

- A dédszülők és a nagyszülők hagyatékából válogattam, azokból hoztam ki párat eladni. Nem a pénz miatt árulom, azért mert már nem férünk a házban a sok holmitól – mondta a balástyai Ella, hozzátéve: kapóra jött, hogy a községben elindították a régiségvásárt, „az első jobban sikerült, népesebb volt”. Földre terített pokrócon és asztalon kínált az érdeklődőknek a paraszti, a falusi világhoz kötődő eszközöket, bronz üllőt, csészéket, festett üveget, kukoricacsuhéból készült szatyrot, szakajtót, kosarat és cipőt, régi hollóházi kerámiát, zsebórát, gránit tárgyakat. Utóbbiak népszerűek, de a fejéshez használt eszközöket is keresik.

Gyűjtés, gyűjtemény

- Azért akad olyan, ami otthon maradt és soha nem adom el, például a fekete alakos csésze és anyukám kakaós bögréje. Az itteniek közül érdekes nagyanyám szitája, ebben rostáltra a lisztet a kalácshoz. Ezt a táskát – mutatta – pedig a nagynéném csinálta kukoricacsuhéból – közölte Ella. Az utolsó mondatoknál a Kistelekről érkezett gyűjtő, az 59 éves Martus Béla is bekapcsolódott a beszélgetésbe. – Olyan tárgyakat hoztam, melyekből már több van a legalább 40 éve felhalmozott gyűjteményemben, ezek közül a legérdekesebb talán ez a dagasztótál – mondta és mutatta.

Martus Béla megmutatta, miket hozott magával. Fotó: Török János

- Édesapám anno hazahozott egy bronzkori cserépedényt, ekkor 8-9 éves lehettem, kicsivel később a vasgyűjtés közben lelt acélsisak is megmozgatta a fantáziámat. Kisebb szünet következett, majd találtam egy gyönyörű kis üveget, azóta nincs megállás. Mindenből régit tartok, volt már vagy 40 biciklim, de új egy sem, csakis régiségnek számító. A házam is öreg, viszont a gyűjteményt már évente csak pár jobb darabbal bővítem, nem fér több – mesélte Martus Béla.

Mindent hazavitt

A balástyai régiségvásárba a már említett tálon kívül katonai gombokat, csörlőt, fekete-fehér Autó-motor újságokat, állólámpát, befőttes üvegeket, demizsont, rendőrsapkát, régi tükrös faliszekrényt, plakettet, érmét, kitüntetést vitt. – Nem sikerült semmit eladni, de valószínűleg azért a következőre is eljövök – mondta a búcsúzáskor Martus Béla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában