Parkolóbotrány

2020.11.04. 10:28

Újra kell tárgyalni Gyulán a szegedi parkolópert

Alapos volt a Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezése, ezért újra kell tárgyalni a szegedi VIP-parkolóbotrányként elhíresült ügyet. Ez már a Kúria döntése, amit a pestisracok.hu ismertetett tegnap. A per másodfokra kerül vissza, a Gyulai Törvényszékre.

Suki Zoltán

20200110 Gyula Másodfokon pénzbüntetéssel sújtotta pénteken az ingyenes szegedi parkolóbérletek ügyében indult perben a vádlottakat a Gyulai Törvényszék. A vádlottakat a bíróság hűtlen kezelés bűntettében mondta ki bűnösnek mint társtettest, illetve mint felbujtót. Fotó: Kiss Zoltán KZ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Kiss Zoltán

Nem nyugodhatnak meg Botka László emberei, még nem úszták meg pénzbüntetéssel az ingyenparkolóbérlet-osztogatást. A Kúria kimondta, hogy törvényes volt a Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyező végzése. Azaz a Gyulai Törvényszéknek másodfokon újra le kell folytatnia a büntetőpert – számolt be a döntésről tegnap a pestisracok.hu.

A lap emlékeztetett, hogy a Gyulai Járásbíróság elsőfokon felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a per mind a hat vádlottját: a volt címzetes főjegyző nyolc, a korábbi alpolgármester hat, Botka László kabinetvezetője pedig tíz hónapot kapott. Másodfokon a Gyulai Törvényszék a 2008 és 2009 közötti időszakra elévülést állapított meg.

A 2010 és 2012 közötti elkövetésekre ugyan kimondta a hűtlen kezelést, de a 2008–2009-es elévülés miatt a vádlottakkal szemben arra az időszakra felmentő és az eljárást megszüntető döntést hozott. Emiatt a vádlottak felfüggesztett szabadságvesztését pénzbüntetésre enyhítette. A másodfokú ítélettel szemben a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség fellebbezést nyújtott be, és a Szegedi Ítélőtábla helyt adott a vádhatóság indítványának. Megállapította, hogy a másodfokon eljáró Gyulai Törvényszék súlyos el­­járási hibákat vétett, ezért új eljárás lefolytatására kötelezte a másodfokú bíróságot.

Viszont a Szegedi Ítélőtábla döntése ellen a vádhatóság és a vádlottak is fellebbeztek. Az ügy így került a Kúriára, ahol egy nem nyilvános tanácsülésen hoztak határozatot.

A Kúria a pestisracok.hu-nak azt írta, hogy nem az ügy érdemi részét bírálták el, hanem csak azt vizsgálták, hogy az ítélőtábla hatályon kívül helyező döntése alapos volt-e. Arra ju­­tottak, hogy az ítélőtábla törvényesen döntött, ezért azt a végzését helybenhagyták. A büntetőeljárás a hatályon kívül helyezés miatt a másodfokon korábban is eljárt Gyulai Törvényszéken folytatódik.

Az ügy lényege, hogy a vádlottak 2010 és 2012 között ingyenes, éves parkolóbérleteket osztogattak Szegeden úgy, hogy erre képviselő-testületi felhatalmazásuk vagy egyéb jogszabályi alapjuk nem volt.

Az ingyenbérleteket egy lista alapján osztogatták, amit az ön­­kormányzatnál évente frissí­tettek. A listát a kabinetfőnök készítette el, azt egy vezetői ér­­tekezleten, tehát nem a közgyű­lésen, vita nélkül hagyták jóvá. Ráadásul az értekezletekről jegyzőkönyv sem készült. A lis­tá­kat a címzetes főjegyző és az alpolgármester írta alá. A Szegedi Közlekedési Kft. korábbi vezetői pedig utasították a parkolási üzletágvezetőt a bérletek átadására.

A vádlottak közül egyébként ketten a mai napig magas pozíciókban dolgoznak: Kalmár Gábor továbbra is Botka László kabinetvezetője, Mózes Ervin pedig a Szegedi Vízművek igazgatóságának elnöke és tanácsadó is a városházán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában