Egy év alatt újulhat meg a szerkezet

2020.11.12. 14:43

Újvároson újra lehet toronyóra

Az újvárosi református templom órája csaknem száz esztendeje nem mutatja a pontos időt. Most két helybeli önkéntes munkaként megjavítja a szerkezetet. Az egyházközség is besegít, adományokat gyűjtenek az anyagköltségre.

Szabó Imre

Makó, 2020.11.11. A makói Orkonyi Károly és a toronyóra szerkezete + az újvárosi református templom. Fotó: Szabó Imre (SzI) Délmagyarország

Fotó: Szabó Imre

– Én már 70 éves vagyok, de az óra már gyerekkoromban sem működött – mesélte az 1882-ben épült újvárosi református templom toronyórájáról Kotormán István lelkész. Már akkoriban is hiányoztak belőle alkatrészek – a városi legenda szerint a megszálló orosz katonák vittek el belőlük többet, de a feljegyzések szerint 1927 óta nem járt. Az óralap is olyan rozsdás már, hogy a számok sem látszanak rajta. Egyébként a városban katolikus és evangélikus templom is van, de azokat is hiába kémleli az ember a pontos idő miatt.

Orkonyi Károly az óra darabjaival. FOTÓ: SZABÓ IMRE

A napokban két helybeli fiatalember, Orkonyi Károly és Szigeti Péter – előbbi ezermester, utóbbi órás – lehozta a szerkezetet, és nekilátott a javításnak. Most, miután megnézték a kovácsoltvas szerkezetet és a megmaradt darabokat, úgy gondolják, egy év alatt rendbe tudják hozni. Azóta szétszedték, elkezdték megtisztítani.

– Úgy gondolom, a hiányzó alkatrészeket is tudjuk majd pótolni – tette hozzá. Új számlapra is szükség lesz.

Az óraszerkezet és a megmaradt alkatrészek jelenleg egy városszéli műhelyben vannak. Kotormán István azt mondta, közösségük gyűjtést indított, mert bár a két fiatalember a munkáért nem kér pénzt, az anyagköltség várhatóan jelentős lesz.

Már eddig is többen adakoztak, és nem csak újvárosi reformátusok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában