A hagyományokra építenek

2020.12.07. 16:47

Modern eszközökkel felszerelve várják a diákokat a makói szakképzőben

Hatvannégy településről járnak tanulni a térség legnagyobb mezőgazdasági szakiskolájába. A Makói Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola kiválóan felszerelt tangazdasággal és 150 millió forintos értéket képviselő mezőgazdasági gépparkkal rendelkezik. A jövő kertészeit, mezőgazdáit és gépésztechnikusait Makón évtizedek óta képezik.

Tóth A. Péter

Horváth Zoltán hangsúlyozta, az iskolában minden feltétel adott a magas színvonalú oktatáshoz. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

Akár saját gazdaságukat is megteremthetik a későbbiekben azok a diákok, akik a középfokú tanulmányaikat a Makói Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskolában végzik. Magyarország első agrárdigitalizációs középiskolájában korszerű mikrobiológiai laborban kísérletezhetnek a tanulók.

Sikerszakmák

Hét évvel ezelőtt az Agrárminisztérium fenntartásába került a makói középiskola, jelenleg 64 településről vannak tanulói. Tanulmányi ösztöndíjprogram mellett egyetemi és főiskolai továbbtanulási lehetőséget is kínál az intézmény a tehetséges tanulóknak. Az iskolában tanuló diákok egyre nagyobb számban szereznek középfokú nyelvvizsgát az intézményben. Ennek és a kiváló oktatási színvonalnak köszönhetően egyre többen folytatják felsőfokú intézményekben tanulmányaikat.

Hagyományosan mezőgazdasági szakmákban iskolázunk be, a technikumban mezőgazdasági gépésztechnikusokat, mezőgazdasági technikusokat és gépésztechnikusokat képzünk. A szakiskolai képzés keretében a gazda- és a kertészképzés hosszú évek óta sikerszakmának számít nálunk

– hangsúlyozta Horváth Zoltán igazgató. Hozzátette, a felnőttképzésben is évek óta rugalmas módon vesznek részt.

Többek között precíziós gazdálkodási, agrárdigitalizációs és mikroszaporítási ismeretek, valamint ingyenes T kategóriás jogosítvány megszerzésének lehetőségével várják a Galambban a jövő technikusait és gazdáit.

Hagyományos eljárások

A makói középiskola 4,2 hektáros tankertjéből egy hektár gyümölcsös. Horváth Zoltán kiemelte, nem a profitszerzés a cél, hanem az, hogy a tanulók minél több fajta növénnyel ismerkedjenek meg testközelből. A diákok a Földtől az asztalig elnevezésű programon keresztül sajátíthatják el a korszerű gazdálkodás elemeit. Fontos számukra, hogy a tankonyhán a feldolgozást is megtanulják, hiszen ha nem tudnak valamit eladni a piacon, akkor saját fogyasztásra is felhasználhatóak a termékek.

Horváth Zoltán hangsúlyozta, az iskolában minden feltétel adott a magas színvonalú oktatáshoz. Fotó: Kuklis István

Modern laboratórium

Az iskola néhány éve Helyi Diák Termék védjeggyel ellátott logót hozott létre, amelynek révén a tankertben megtermelt növényeket értékesíteni tudják a piacon. A termesztett fajták egy részét korszerű laboratóriumban, egy darab növényi sejt klónozásával állítják elő, vagyis szakemberek irányításával egy növényről százszázalékos másolatot készítenek. Ennek jelentősége a növénynemesítésben van. Diófa fajta kísérletek mellett víztisztításban hasznosítható algákkal is vizsgálatokat végeznek az ország egyik legkorszerűbb iskolai laboratóriumában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában