július elejére készül el teljesen

2020.12.03. 16:43

Felújítják a védett pusztamérgesi templomot

A pusztamérgesi templom már csaknem 100 éves. Az idő múlásának és egy nagyobb viharnak köszönhetően az épület állapota megromlott. Ősszel elkezdődött a felújítás, de még hiányzik 10 millió forint.

Munkatársunktól

Fotó: Arany T. János

Pusztamérges sajátos helyet foglalt el a régióban, ugyanis a környező településeknek korábban nem volt templomuk, ezért 1937-ben megkezdődött az építkezés. A közösség új templomát 1939-ben szentelték fel Nagyboldogasszony tiszteletére. A templom közadakozásból, a helyiek összefogásával épülhetett fel.

A környező falvak településein lévő templomokhoz mérve monumentális a pusztamérgesi templom, jelezve, hogy nem csak egy falu számára épült meg.

Falait a térségben egyedülálló módon szekkók díszítik, ezért műemléki védelem alá került. A templomot megépítése óta folyamatosan alakították.

Mint a Móra-Net Tv beszámolt róla, Negyela Zoltán plébános elmondta, többéves előkészület után kezdődhetett meg idén ősszel a templom re­noválása. Az épület műemlék, ami megnehezíti és drágítja a munkát. A templom teljes tető-, külső és belső felújítása meghaladja a 70 millió forintot.

Komoly felújítás kezdődött ősszel Pusztamérgesen.
Fotó: Arany T. János

A beázások megszüntetése, külső homlokzat felújítása, az aljzat szigetelése, új burkolat lerakása, padfűtés kialakítása és a teljes festés nemcsak szebbé, de komfortosabbá is teszi majd a templomot. Az összeg nagyobb része három nyertes pályázatnak köszönhető, de ez sem elég, majdnem tízmillió még hiányzik, ami azt jelenti, hogy szükség van a hívők felajánlásaira is. A felújítást követően az adakozók névsora helyet kap majd a templomban, megőrizve emlékül a következő nemzedék számára.

A jelenleg üresen álló templomba várhatóan húsvétra visszaköltözhetnek a hívek.

Addigra már a reményeik szerint szentmisét is lehet majd tartani. A teljes külső, belső felújításnak pedig július elejére kell elkészülnie. Addig Negyela Zoltán plébániai kormányzó arra kéri a pusztamérgesi híveket, hogy a környező templomok szentmiséit látogassák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában