Ahol a falu és a puszta találkozik

2020.12.21. 12:28

Megújult az egyik legszebb megálló

A több mint százéves mártélyi vasútállomást az 1980-as években modernizálták: széles, saját világítással ellátott félmagas peront alakítottak ki előregyártott betonelemekből, az első és második vágány között. A fa esőbeállóval kiegészített IV. osztályú épületet az egyik legszebb vidéki állomásként emlegetik.

T.Sz.

Az egyik legszebb vidéki épület fogadja az utasokat.

Fotó: Tábori Szilvia

A százéves a Szentes–Hódmezővásárhelyi HÉV című, 1993-ban megjelent kötetben ez áll: „a jó arányú, szerény kis épület a népi építészet szellemében fogant. Az eredeti értékeit megtartva újították fel és egyben hasonló megoldású fedett terasszal is bővítették. A kedvelt Tisza menti üdülőhely állomása jó példa arra, hogy egyszerű eszközökkel is lehet sajátos, ízes építészeti értékeket létrehozni.”

Az egyik legszebb vidéki épület fogadja az utasokat.
Fotó: Tábori Szilvia

A vasútállomást a MÁV üzemelteti, és a Szentes–Hódmezővásárhely vasútvonal mártélyi megállóját már korábban is eredeti értékeit megtartva újították fel. A mostani renoválással szintén megőrizték eredeti színeit és kialakítását. Az állomásépület a régi falurész és a puszta találkozásánál épült 1900-ban.

A különleges és mutatós megálló a település büszkesége, helyet kapott a Szarvasi Mini Magyarország parkban, ahol még modellvasút közlekedik előtte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában