Májas Csalétket hajítottak az udvarba

2020.12.03. 14:30

Mérget dobtak a kutyának – azóta tart az idegenektől

Bejárta az internetet Lantos Anita története: miközben a kutyáját vitte esti sétára, egy ismeretlen férfi májasba göngyölt patkánymérget dobott be az udvarukba. A szegedi nő feljelentést tett állatkínzás és kiskorú veszélyeztetése miatt, a házban ugyanis ott lakik vele négyéves kisfia is.

Farkas Judit

Amíg Lantos Anita sétálni vitte Bóbitát, valaki mérget dobott az udvarukba.

Fotó: Frank Yvette

Lapunkban már többször foglalkoztunk olyan esetekkel, amikor kutyákat, macskákat mérgeztek meg – vagy közterületen, ahol kutyát szokás sétáltatni, vagy a gazda kertjében elszórva a csalétket.

Csütörtök este az utóbbi történt meg a Tavasz utcában. Lantos Anitáék udvarára csalétekbe rejtett patkánymérget dobott be egy ismeretlen alak, mialatt kis testű terrierjét esti sétára vitte.

Amíg Lantos Anita sétálni vitte Bóbitát, valaki mérget dobott az udvarukba. Fotó: Frank Yvette

Séta alatt dobták be

– Fél nyolckor elvittem a kutyámat sétálni, 19.56-ra értünk vissza. Ezalatt valaki két adag, májasba rejtett patkánymérget dobott be az udvarunkba. Elkértem az egyik szomszédtól az utcai kamera videóját, a felvételről kiderült, hogy pár perccel utána dobta be az alak a mérget, miután mi elindultunk. Az arca nem látható a felvételen, egyébként is mindenki maszkot visel. Meg sem állt a kapu mellett, csak az látszik, ahogy lendül a keze, és megy is tovább – mondta Lantos Anita, akinek van egy négyéves kisfia is.

Miután hazaértek, fel akarta kapcsolni a villanyt az udvaron, ezalatt Bóbita – hosszú pórázon volt – beleevett a májasba.

Kihányta a májast

Anita maga is azt mondja, Bóbita időnként hangos, sokat ugat, eleven kutya. Voltak is a környéken, akik panaszkodtak már emiatt. Van egy idős kutyájuk is, azzal időnként összekapnak, és ez zajjal jár – de a kutyák éjszaka nem az udvaron vannak, hanem bent a lakásban, senkinek az éjszakai nyugalmát nem zavarják.

A házban bolt is üzemel, amelyet sokáig Anita édesanyja vezetett, az üzletben megmaradt májast sokszor megkapták a kutyák, így ismerték az illatát, szerették az ízét. Szerencsére Anita gyorsan észrevette, mi történik, így Bóbita csak épphogy egy körömnyit evett meg a patkányméregből – valószínűleg azt göngyöltek a csalétekbe.

Állatorvoshoz vitték, ahol 21 ezer forintért kapott egy injekciót, amely meghányatta

– ekkor derült ki, mennyi méreg került a szervezetébe, mert szerencsére az is kijött, a kutyának nem lett baja. Arra gondolni is rossz, mi történhetett volna, ha nem a kutya veszi észre, hanem valahogyan Anita kisfia kezébe kerül a bedobott májas.

Fotó: Frank Yvette

– Miután édesanyám vezette 25 évig a házban lévő boltot, mindenki ismeri és tiszteli az utcában. Engem is sokan ismernek, fodrász vagyok. Tudják, hogy él itt kisgyerek is. Dobjanak be levelet, jelentsenek fel, de mérget ne dobáljanak az udvarunkra, ez semmire nem megoldás – fakadt ki Anita.

Lefoglalták a mérget

A májast, amelybe a mérget rejtették, nejlonzacskóba tette. Állatkínzás és kiskorú veszélyeztetése miatt tett feljelentést a rendőrségen szombaton, és nagyon gyorsan intézkedtek: fél órán belül ott voltak nála a rendőrök. A májasba göngyölt mérget lefoglalták bizonyítékként.

Várja a nyomozás eredményét: a rendőrök egy másik kamera felvételét is ki tudták kérni az utcában, amelybe egyenesen „belesétált” a tettes. A maszk miatt az arca valószínűleg azon sem látszik, de hátha látszik más, ami alapján azonosítani tudják.

Bóbita a történtek óta idegesebb, és tart az idegenektől – de legalább él.

A törvény szövege szerint aki gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, ami alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában