főleg külföldiek vontatnak így

2020.12.22. 11:35

Szigorúan büntetik jövőre a horrorkaravánokat

Akár félmillió forintra is büntethetik a jövőben a szabálytalan vontatást végző, túlsúlyos és túlméretes járműszerelvényeket, akkor is, ha azok személyautókból vagy kisteherautókból állnak. A horrorkaravánok nem csak magukra, hanem a többi autósra is veszélyesek.

Suki Zoltán

Fotó: police.hu

Idén nyáron szinte mindennap kiadott a rendőrség egy közleményt arról, hogy túlsúlyos vagy túlméretes járműszerelvényeket állítottak meg az autópályákon. Csongrád-Csanád megyében is sok ilyen volt. Az egyiket például az M5-ös autópályán, Domaszéknél kapták el. Ott egy rossz kisbuszt találtak egy tréleren, amit egy olyan kisteherautó vontatott, ami szintén egy trélert húzott.

Csak egy heveder

Ráadásul ezeket csak egy hevederrel kapcsolta össze a két férfi, akit a járművekben találtak. Hasonló esetbe botlottak a rendőrök az M43-as autópályán, Maroslele közelében.

Ott egy elromlott román autót vontatott egy kisteherautó, amihez még egy tréler is volt kötve. Itt még a vontatott kocsiban többen is ültek.

Mindkét karaván megszegett egy sor szabályt, azonban az utasok és a sofőrök mégis csak helyszíni bírságot kaptak, és a balesetveszélyes állapot megszüntetése után mehettek tovább.

Életveszélyes vontatmányokkal közlekednek.
Fotó: police.hu

Elege lett

Ezekből az életveszélyes helyzetekből lett most elege a jogalkotónak, és az Innovációs és Technológiai Minisztériumban úgy döntöttek, hogy szigorítanak a szabályokon. A közlekedési hatóság eddig ugyanis csak a 3,5 tonnánál nagyobb teherautók nem megfelelő műszaki állapotát, rossz rakományrögzítését ellenőrizhette és büntethette.

Mostantól ezt a személyautókra és kisteherautókra is kiterjesztették, ami azt is jelenti, hogy a horrorkaravánokat azonnal kitilthatják a forgalomból.

A továbbhaladáshoz ráadásul ezentúl nemcsak a bírságot kell megfizetni, hanem meg is kell szüntetni a közlekedésbiztonságot veszélyeztető állapotot, vagyis meg kell bontani a horrorkaravánt.

Ahogy írtuk, ezt a rendőrség eddig is megtehette, de – a minisztérium szerint – most, hogy a hatóság is intézkedhet, eredményesebbek lehetnek a közúti ellenőrzések.

A bírság pedig akár félmillió forint is lehet.

Külföldiek csinálják

A horrorkaravánok szinte kizárólag külföldi, elsősorban bolgár és román járművek által vontatott járműszerelvények.

Vezetőik jellemzően Nyugat-Európában felvásárolt, gyakran üzemképtelen, használt autókat juttatnak el a keleti célországokba úgy, hogy egyszerre több gépkocsit szállítanak egymás mögé kapcsolt pótkocsikon, rakományukat hevenyészetten rögzítve.

A jogszabály-módosítás január végén lép hatályba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában