Különdíjat hozott Szegednek a Tömörkényes diákok csapata

2020.12.20. 17:04

Zöldfülűek az országos döntőben

Az „Ökocímke – környezetbarát termék” témában meghirdetett diákverseny döntőjét Csongrád-Csanád megyéből egyedüliként képviselte a Szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum csapata. A tizedikes „Zöldfülűek” szép teljesítményéért különdíjban részesült.

Tóth A. Péter

Szeged, 20201218. Különdíjat nyert öko-versenyen a Tömörkényes diákok csapata. Képen: Üveges Gabriella, Czombos Kíra, Takács Anna, Kardos Maja. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

– Ökoiskola vagyunk, tanórá­kon környezetvédelmet is ta­nulnak diákjaink, valamint a tanév során környezet- és egészségtudatos programokat szervezünk számukra. Az ökoversenyen olyan fogalmakkal találkoztak, mint fenntartható fejlődés, ökocímke, fogyasztói kosár, ökológiai lábnyom – mondta lapunknak Kovács Józsefné felkészítő tanár.

Környezettudatosan

Az Agrárminisztérium felkérésére a Műegyetem tavasszal hirdette meg a versenyt. Péter-Kovács Veronika és Kovács Józsefné egy 9. osztályos, négyfős csapatot verbuvált az iskolában, azután jött a koronavírus, és a szervezők áttervezték őszre a vetélkedést, a szegediek így már tizedikes csapatukkal versenyeztek. Kovács Józsefné elmondta, az első fordulóban családi fogyasztói kosarat kellett összeállítani, majd „címke­vadászatra” indultak. Egy csa­lád havi fogyasztását vizsgálták, végignézték, hogy milyen tí­pusú termékeket vásárolnak, milyen szolgáltatásokat vesznek igénybe, és ezek kiadásuk mekkora hányadát teszik ki. A címkevadászat során a használati tárgyakon fellelhető logókat kellett összegyűjteni, majd egy prezentációban bemutatni. A gye­­rekek megyénkből egyedüliként vehettek részt a döntőben.

Kisfilmet is készítettek

– Több feladat megoldása a pandémai idejére maradt, online kellett tartanunk a kapcsolatot egymással, nem volt könnyű. A feladatok közül legnehezebb egyértelműen a a videókészítés volt. Kisfilmünkben az ökocímkéket és a környezetbarát termékeket mutattuk be, valamint felhívtuk a figyelmet a mű­­anyag zacskók által okozott károkra – mondta Takács Anna.

Bár a csapat az országos dön­tő középmezőnyében végzett, a gyerekek nyertek egy különdíjat – részt vehetnek egy fenntarthatósági konferencián. A csapat tagjai Ta­­kács Anna és Kardos Maja 10/C, Czombos Kíra és Üveges Gabriella 10/E osztályos tanulók, a versenyre Péter-Kovács Veronika és Kovács Józsefné ké­szítette fel őket.

Élményeket szereztek

– Diákjainknak hatalmas él­mény volt részt venni a verse­nyen, mind a négyen környezetükért aggódó gyerekek, szá­­mos új ismerettel, tapasztalattal lettek gazdagabbak. Az elméleti tudásuk gyarapításán túl olyan készségekre tettek szert, mint forgatókönyvírás, videókészítés, szakirodalma­zás, esszé és PowerPoint-elő­adás formailag is megfelelő elkészítése és ennek prezentálása egy szűk időkereten belül – hangsúlyozta Kovács Józsefné.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában