Törpeharcsákat gyérítettek

2021.01.05. 13:20

45 és fél mázsa halat emeltek ki még decemberben a horgászok a mártélyi holtágból

Százötven törpeharcsavarsát telepített a Horgászegyesületek Csongrád Megyei Szövetsége még december elején az Atkai és a Gyálaréti holtágba, illetve Mártélyon.

T. Sz.

Összesen 45 és fél mázsa törpeharcsát fogtak ki a mártélyi holtág vizéből. Fotó: Mártélyi Horgászegyesület

A tiszai holtágban öt­­ven speciális halászati eszközt helyeztek ki két sorban a túlszaporodó halfaj gyéríté­séhez. A később áthelyezett varsákat karókkal jelölték, és környékükön tiltották a horgászatot.

Ahogy azt korábban kérdésünkre Oláh Szabolcs, a Mártélyi Horgászegyesület elnöke elmondta: a viszonylag kis méretű, Észak-Amerikából behurcolt halfaj túlszaporodása ellehetetleníti a horgászatot és kiszorítja az őshonos fajokat.

A hatóságok jóváhagyásával elhelyezett, sorba kötött, terelőszárnyakkal ellátott ha­lászati eszközökkel, a télen a holtág fenekéhez közel rajokba tömörülő törpeharcsák könnyen kifoghatóak.

Összesen 45 és fél mázsa törpeharcsát fogtak ki a mártélyi holtág vizéből.
Fotó: Mártélyi Horgászegyesület

A szürke harcsa és a süllő olykor hálóba akadó kisebb példányait visszaengedik természetes élőhelyükre, míg az invazív példányokat megsemmisítik. A varsák első ellenőrzésénél, december 11-én délelőtt huszonöt mázsa, azaz két és fél tonna, egyedenként átlagosan 8 dekás törpeharcsát szállítottak el a mártélyi holtágból. Egy héttel később nyolc kilogramm halat emeltek ki a vízből.

A Mártélyi Horgászegyesület szerint a szerény mennyiség oka részben, hogy a mártogató horgászok szerelékei többször beakadtak, majd a rángatás miatt megcsavarodva elfektették az eszközöket.

December 18-án ismét nyolc mázsa halat emeltek ki, és ekkor új helyekre tették a varsasorokat. Az utolsó fogással, az év végi halászat befejezésekor összesen 45 és fél mázsa törpeharcsa került ki a holtág vizéből a rakodást segítő horgászok segítségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában