Vásárhelyen és Csongrádon is

2021.01.12. 19:14

A doni hősökre emlékeztek

Hódmezővásárhelyen online, Szentesen a járványügyi előírásokat betartva, de a megszokott módon, Csongrádon pedig zárt körben hajtottak fejet a második világháború áldozatai előtt. Vásárhely polgármestere fontosnak érezte, hogy a háborús áldozatok mellett a koronavírus áldozatira is emlékezzen a magyar hadtörténelem legszomorúbb napján.

Kovács Erika, Majzik Attila

Megemlékezés Csongrádon.

Fotó: Majzik Attila

Koronavírus a Don-kanyarban

Országszerte megemlékezéseket tartottak a magyar hadsereg fájdalmas emléknapján, a doni áttörés 78. évfordulóján. A háborúban a Don folyóhoz vezényelt kétszázezer fős magyar hadseregből eddigi ismereteink szerint százhuszonhatezer katona vesztette életét, az ott harcoló Csongrád-Csanád megyei katonák közül közel tízezer soha nem tért haza szeretteihez.

A hódmezővásárhelyi online megemlékezésen Márki-Zay Péter polgármester, szavait szó szerint idézve, nemcsak a „Don-kanyarban elhullott magyar honvédekre” hanem a koronavírusban özveggyé lett, árvává lett magyarokra is emlékezett.

– Január 12-én a doni áttörésre emlékezünk, amely a magyar honvédség egyik legnagyobb tragédiája. A II. Magyar Hadsereg több mint a fele odalett. Hódmezővásárhelyről 123, más források szerint 250 is életét vesztette ezen a napon – mondta Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere az online közvetített megemlékezésen.

– Rosszul felszerelten, szervezetlenül, embertelen körülmények között próbáltak helyt állni a magyar honvédek. Nyilvánvaló, hogy a túlerővel szemben reménytelen feladatra vállalkoztak. Hősies helytállásuk példa, hogy az életnek van magasabb értelme is. Ezek között szerepel a közösségért hozott áldozat is – említette meg a polgármester, akinek a tíz perces beszédéből alig néhány szólt a múltról, ez után a koronavírusról beszélt.

– Tízezer honfitársunk vesztette életét, sok esetben teljesen szükségtelenül. Aki egy kartöréssel bekerül a kórházba és ott elkapja a koronavírust és meghal, az ugyanolyan értelmetlen áldozat, mint azoké, akik a Don-kanyarban halálra fagytak. Ma is a rendezetlenség a legfőbb oka annak, hogy tízezer honfitársunknak kellett az életét áldoznia a felkészületlen magyar egészségügy oltárán. Ezen a tragikus napon nemcsak a Don-kanyarban elhullott magyar honvédekre, hanem a koronavírusban özveggyé lett, árvává lett magyarokra is emlékezem – mondta Márki-Zay Péter.

Csend Csongrádon és Szentesen

A szentesi önkormányzat és a MH. 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred közösen megrendezett ünnepélyes emlékezésén az önkormányzat, a rendvédelmi szervek helyi vezetői, a Szentes Járási Hivatal, a pártok helyi képviselői megemlékező beszédek nélkül, koszorúzással és mécses gyújtással adóztak a hősi halottak, az áldozatok emlékének.

Koszorúzással tisztelegtek a hősi halottak emléke előtt Csongrádon is. Fotó: Majzik Attila
Fotó: Majzik Attila

Csongrádon a korábbi évekhez képest szűk körben, a város vezetése és a pártok néhány képviselője helyezte el az emlékezés koszorút és mécseseit. A járványhelyzet miatt idén a civilek és egyéb szervezetek képviselői később, a délután során róhatták le kegyeletüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában