"A kirekesztés tragikus következményekkel jár"

2021.01.27. 16:25

A holokauszt áldozataira emlékeztek Hódmezővásárhelyen

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2005-ben hozott határozata óta január 27. a holokauszt nemzetközi emléknapja. Ezen a napon emlékezett közösen Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyet fönntartó Tornyai János Múzeum.

delmagyar.hu

Forrás: Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ

A holokauszt európai, magyarországi és vásárhelyi áldozataira emlékezett közösen Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata képviseletében Márki-Zay Péter polgármester, Kis Andrea alpolgármester és a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyet fönntartó Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ szakmai tanácsadója, Miklós Péter történész, címzetes egyetemi tanár.

A megemlékezést a hódmezővásárhelyi zsinagógában tartották.

A holokauszt mintegy hatmillió európai és félmillió magyarországi, valamint négyszáz hódmezővásárhelyi áldozatára emlékezve Miklós Péter elmondta,

az emléknap üzenete az, hogy a vallási, nemzetiségi, nyelvi, kulturális hovatartozás alapján semmiféle megkülönböztetés nem engedhető meg.

A kirekesztés, a többségi és a kisebbségi társadalom egymás ellen fordítása olyan tragikus következményekkel járhat, amely szinte komplett közösségek – mint például a magyar zsidóság – erőszakos elpusztításához és a társadalomból való eltűnéséhez vezethet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában