Bölcsődére pályáztak − egyre több gyerek születik

2021.01.05. 18:27

A mártélyiak összetartó közösséget alkotnak

Bölcsődei pályázatuk elbírálására vár a mártélyi önkormányzat, miközben a bezárt általános iskolát is szeretnék újra megnyitni. A babakötvényekkel és ingyenes telek­osztással a családokat segítik.

T. Sz.

Putz Anita mártélyi polgármester szerint a nehézségek csak még jobban összekovácsolták az embereket. Fotó: Antalóczy Tibor

Fotó: Antalóczy Tibor

Átlagosan 12-13 gyermek születik évente Mártélyon, ám tavaly harmincan vállaltak babát – mondta Putz Anita polgármester, aki szerint ezért is lenne különösen fontos a két éve elbírálásra váró bölcsődei pályázatuk.

Bízik benne, hogy az emelkedő születésszám indokolja a beruházást.

A település vezetője a vásárhelyi tankerülethez tartozó, tavaly bezárt iskolájukról úgy fogalmazott: nem engedték el az intézményt, tárgyalnak a református egyházzal, illetve a szegedi Waldorf-­közösséggel.

A kistelepülés egyébként ak­tív közösségi életét is meghatározta a pandémia 2020-ban, holott Mártélyon hagyományosan számtalan programmal erősítik az összetartozást. A település vezetője szerint a beruházások mellett az itt élőknek szánt kisebb-nagyobb pályázatok, felhívások tartalmasabbá tehetik a hétköznapokat.

Putz Anita mártélyi polgármester szerint a nehézségek csak még jobban összekovácsolták az embereket.Fotó: Antalóczy Tibor

 

Idén a pandémia miatt a falugyűlést, a Trianon-­ünnepséget, az Október Fesztet, illetve a falunapot tarthatták meg. Életre hívták a Tiszta udvar, rendes ház mozgalmat, elindították az Én kis kertem virágosítási pályázatot, a Településszépítő napot.

A távolságtartás betartásával a Mikulás is házhoz ment: 160 kisgyermeknek készítettek csomagot. A nehézségek ellenére ötvenkét magánszemély, nyolc helyi egyesület és a képviselő-testület tagjai is adományokkal támogatták a települést.

– Sokan a munkájukat, mások terményeket ajánlottak fel a közösségnek.

Egy helyi vállalkozó megjavította a temetőkaput, mások ács- vagy lakatosmunkát, villanyszerelést, esetleg burkolást vállaltak. Volt, aki öt mártélyi rászoruló családnak ajánlott fel csomagot, játékokat a gyerekeknek – mondta Putz Anita.

Tavaly megújultak a buszmegállók, napelemes lámpákat szereltek fel a külterületi buszmegállóknál, új terepjárót szereztek be a tanyagondnoki feladatokhoz.

Továbbá ingyentelkeket osztottak és bevezették a babakötvényt.

A jövő évi fejlesztési terveik kapcsán elmondta: idén összesen huszonhárom pályázatot nyújtottak be, ám egyelőre tartaléklistára kerültek beadványaik. A járdafelújítás, a belvíz elvezetése, a közösségi tér energetikai korszerűsítése vagy a temető felújítása mind kiemelt feladatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában