Helyi közélet

2021.01.04. 08:51

Elfogadták az új bortörvényt

Karácsony előtt elfogadta az Országgyűlés az új bortörvényt, amelynek célja, hogy a kötelezettségek átgondolásával és az elektronikus ügyintézés lehetőségével a szőlő-bor ágazat adminisztrációja jelentős mértékben egyszerűsödjön.

K. A.

Forrás: Pixabay

A 2021. augusztus elsejével életbe lépő új borjogi szabályozás és az ePincekönyv program együttesen teremtik meg annak lehetőségét, hogy az ágazatban dolgozó mintegy 50 ezer ember számára ténylegesen és jelentős mértékben csökkenhessenek az adminisztratív terhek. Ez sokat segíthet a magyarországi szőlő-bor ágazat hatékonyságának, fenntarthatóságának és jövedelmezőségének javításában.

Az ePincekönyv egyrészt összeköti a már létező informatikai rendszereket, másrészt az elektronikus ügyintézés felületeként is szolgál majd. Az augusztus 1-jei indulását követően az ágazat ügyeinek intézése főszabály szerint elektronikusan történik, ugyanakkor ezt a kötelezettséget csak lépcsőzetesen vezetik be. Az agrártárca szerint a legkisebb termelők számára a teljes körű elektronikus ügyintézés lehetőség marad, nem pedig kötelezettség.

Az új jogszabály olyan esz­közöket – például piaci beavatkozás vagy az időjáráshoz történő alkalmazkodási lehetőség – biztosít a szőlő- és bortermelőknek, amelyek a rugalmasabb szabályozás és a minőségi szőlő- és bortermelés irányába mutatnak. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy ezek alkalmazásáról minden esetben a helyi közösségek dönthetnek.

Az agrártárca közleményé­ben hangsúlyozta, hogy az új bortörvény az ágazat szakmai szervezeteinek aktív közre­mű­ködésével készült. A részletszabályokat tartalmazó kormány- és miniszteri rende­let tervezetével kapcsolatos egyeztetések is megkezdődtek már, azok kiadása 2021 első negyedévében várható.

Ezzel párhuzamosan elindult a felkészülés az új szabá­lyok alkalmazására. Ennek keretében a minisztérium – a járványhelyzet függvényében – szakmai tájékoztató rendezvényeket tart majd, amelyekre már most lehet regisztrálni az érintetteknek a [email protected] email címen, valamint a boraszat.kormany.hu weboldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában