A turizmusra szavaznak − Élményparkot álmodott a polgármester állatsimogatóval

2021.01.30. 14:00

Elkészül a Tömörkény-ház

Elkezdték, nekilendültek, leálltak, majd kis pihenés után látványosan belehúztak a munkások a Balástyáról Ásotthalomra költöztetett Tömörkény családi kúria építésébe. Az épülettel és annak környékével Ásotthalom turizmusát lendítené fel a polgármester.

Arany T. János

Az új látványosság köré élményparkot álmodott Toroczkai László polgármester. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

Hosszú ideig állt az építkezés, tavaly tavasszal és nyáron csak a fű lengedezett Ásotthalmon, a Tölgyfa és a Béke utca által határolt területen, az iskola sportpályája közelében, ahová a legendás Tömörkény-tanyát költöztette Toroczkai László polgármester, akinek nagy tervei vannak nemcsak az épülettel, hanem az egész területtel.

Balástyáról Ásotthalomra

Annak idején nagy port kavart a balástyai tanya sorsa, amelyet néprajzkutatók szakvéleménye alapján Tömörkény István író családja birtokolt még az 1800-as évek közepén. A történet még évekkel ezelőtt, 2016-ban kezdődött, amikor az ásotthalmi polgármester megvásárolta az egykori Tömörkény-tanyát Balástyán.

A történelmi jelentőségű épületet lebontották, és Ásotthalmon építik újjá.

A helybeli Bősze István az író novelláinak leírásából lelt rá Tömörkény István családjának egykori tanyájára a balástyai tanyavilágban, ahol sokszor megfordult Rózsa Sándor betyárvezér is. Ez keltette fel Toroczkai polgármester figyelmét, aki köztudottan nagy rajongója Rózsa Sándornak.

Fellendülőben a turizmus

Ásotthalom az alföldi mondavilágra építi idegenforgalmát: Rózsa Sándor betyárvezérre, Pipás Pistára, az átokházi női sorozatgyilkosra.

– Az ásotthalmi Ruzsa-fánál korábban semmi nem volt, abból is mi alakítottunk ki látványosságot – mondta a polgármester, akinek régi vágya a turizmus beindítása, hogy ezzel felzárkózzanak a környező turisztikailag jelentős települések közé. A Rózsa Sándor-élményháznak és a Tömörkény-tanyának helyet adó központi területen Toroczkai egy komplex élményparkot álmodott meg sövényből készült kerítéssel, állatsimogatóval.

Skanzen készül

A tervek szerint Tömörkény-ház néven egy olyan skanzen nyitja majd meg kapuit, amely bemutatja Rózsa Sándor és az őt övező betyárvilág történetét. A skanzen tájház, múzeum és gasztromúzeum szerepét is betölti majd. Közben olyan vádak érték a beruházást, hogy nem autentikus, hiszen nem teljesen az elbontott balástyai épület anyagait használták fel. Toroczkai szerint ez amúgy is lehetetlen lett volna, hiszen számos építőanyag egyszerűen elrohadt, szétmállott. Ennek ellenére a korhűségre igyekeztek odafigyelni.

Az építkezés tavasszal látványosan megállt, sokáig semmi nem történt, majd olyan hirtelen lendült bele a munkába a kivitelező, hogy nemsokára el is készül az épület, amelyet körbe is jártunk a polgármesterrel.

– Volt egy kis finanszírozási probléma, de minden az eredeti tervek szerint elkészül. A határ­idő most december vége volt, úgyhogy jelentősen felgyorsította a munkát a vállalkozó, és határidőre átadja. Úgy néz ki, hogy így nem kell kötbért érvényesíteni, de megkínlódtunk vele – fogalmazott visszafogottan és diplomatikusan a polgármester.

Ki volt Tömörkény?

Tömörkény István Steingassner Istvánként született Cegléden 1866. december 21-én, Szegeden hunyt el 1917. április 24-én. Magyar író, újságíró, néprajzkutató, régész, múzeum- és könyvtárigazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában