Ingyenes a szolgáltatás

2021.01.08. 18:40

Hétfőtől elszállítják a karácsonyfákat Szegeden

Vízkereszt napjával január 6-án elkezdődik a karácsonyfa-­bontási időszak. Jövő héten a Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft munkatársai már kukás autókkal, díjmentesen gyűjtik a kihelyezett fákat Szegeden.

Tóth A. Péter

Szeged, 20210107. Kidobott fenyõfák Felsõvároson. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

– A fenyőfák begyűjtését a la­­kosság részére díjmentesen végezzük. A kommunális hulladékgyűjtő edények mellé ki­­helyezett fákat szállítjuk el, a begyűjtés teljes költsége társaságunkat terheli.

Tavaly 4,6 millió forintba került csaknem 50 tonna fenyőfa begyűjtése

– mondta lapunknak Koltainé Farkas Gabriella igazgató. Hozzátette, Szegeden nagyságrendileg 79 ezer háztartás részére biztosítják a szolgáltatást.

A megyeszékhely magánházas és lakótelepi övezetében a fenyőfák begyűjtését a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai január 11. és február 5. között végzik.

A karácsonyfát reggel hat óráig lecsupaszítva, díszek és fenyőtalp nélkül kell kihelyezni a kommunális hulladékgyűjtő edény mellé.

A 1,5 méternél na­­gyobb fákat a tulajdonosnak kell kisebbre vágni, a nagyobb méretű fákat nem tudják a járműbe rakni. Kérik a tulajdonosokat, hogy ne a szelektív gyűjtőszigetek és szelektív anyagok begyűjtésére kihelyezett tartályok köré helyezzék a fenyőfákat.

Csak a kommunális hulladékgyűjtő edények mellé kihelyezett fenyőfákat szállítják el.
Fotó: Frank Yvette

– A kihelyezett fenyőfákat a hulladékszállítás során látható „kukás” autónak nevezett, tö­­mör felépítménnyel rendelkező gépjárművekkel gyűjtjük. A kol­légák a felépítmény garatjába kézzel behelyezik a fenyőt, majd a faanyag a jármű belső terében tömörítésre kerül, így gazdaságosabbá válik a szállítás.

Az ilyen módon begyűjtött fenyőfák a Sándorfalvi úti depóra kerülnek, ahol aprítógéppel tovább darabolják. Az anyag a magas gyantatartalom miatt komposztálásra kevésbé alkalmas, de közterületeken mulcsozásra felhasználható – fogalmazott a szakember.

A fenyőfák térítésmentesen bármikor leadhatók a hul­la­dék­udvarokban is, nyitvatartási időben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában