Nem érdemes halogatni.

2021.01.13. 11:30

Jön a fagy, téliesíteni kell a vízvezetékeket

Ha eddig halogattunk, ezután már nem tehetjük, érkezik a fagy.

K. A.

20200421, Gyulafirátót Illusztráció Vízóra ellenőrzés Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei Napló

Fotó: Balogh Ákos

Az előrejelzések szerint ugyanis a hét végén megérkezik az extrém hideg idő, téliesíteni kell tehát a vízmérőket, valamint a vezetékeket és a szerelvényeket. A Magyar Víziközmű Szövetség arra figyelmeztet, hogy a télen nem lakott ingatlanokon különösen fontos a vízhálózat és a -mérők fagymentesítése, valamint a vízóraakna letakarása, szigetelése. Utóbbi természete­sen a lakott ingatlanoknál is hasonlóan fontos. Ezen túl ja­vasolt a rendszeres ellenőrzés is, hogy megelőzzük az esetleges károkat. Célszerű szigetelőanyaggal védeni azokat a vezetékszakaszokat is, amelyek kevésbé védett helyen, például pincében, falon kívül futnak.

A vízmérőket most még megóvhatjuk az elfagyástól. Fotó: Balogh Ákos/MW

Ha még nem tettük meg, a kerti csapok mellett vízteleníteni kell a telepített öntöző­berendezéseket is, mert az élettartamukat meghosszabbíthatja. Amikor pedig a nagy hideg után enyhülni kezd, érdemes ellenőrizni a vízmérőt. Ha nem forog a csillagkereke, amikor a csap nyitva van, vagy szilánkosra tört a vízmérő üvege, esetleg deformálódott a számlálószerkezet, vagy a lakásban nem folyik a víz, ak­­kor a szolgáltatót értesíteni kell. Minden olyan vízelfolyás, amely a szolgáltatási pont utá­ni hálózaton keletkezik, a felhasználó számláját terheli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában