Bővítették a kérelmezők körét

2021.01.17. 07:40

Megkapták a szenet a rászoruló baksiak

Ebben a szezonban először nem fát, hanem barnakőszenet kértek, amit a faluvezető azzal indokolt, hogy az önkormányzat munkatársainak a kimérésnél és a lakosságnak a felhasználásnál is könnyebben kezelhető.

I. P.

Fotó: Sándor Attila

– Mióta lehetőség van rá, egy esztendő kivételével mindig igényeltünk szociális tüzelőt, így tettünk tavaly is – közölte Búza Zsolt, Baks polgármeste­­re.

– Most 159 kérelem érkezett be az önkormányzathoz, amelyből 150-et fogadtunk el, illetve a pandémia miatt most egyedül döntöttem. A többit különböző okok, például magasabb átlagjövedelem miatt, elutasítottuk. Az igénylőlapokat egyébként helyi újságunkkal juttattuk el a családokhoz azért, hogy min­­denki biztosan megkapja. Újdonság volt, hogy ezúttal ki­­zárólag jövedelemhatárhoz kö­­töttük a jogosultságot, ami egy főre eső 85 ezer 500 forint volt, tehát nem volt elvárás más segély, szociális juttatás igénybevétele. Ezt tavalyhoz képest megemeltük, vagyis bővítettük az esetleges kérelmezők körét – mondta Búza Zsolt.

Az önkormányzatok szociá­lis célú tüzelőanyag vásárlásának pályázatán végül 723 mázsa barnakőszenet nyert Baks mintegy 2,3 millió forint értékben, amelyhez összesen több mint 1 millió forint önerővel, szállítási költséggel járult hozzá az önkormányzat.

Háztartásonként 4,82 mázsa tüzelőt szállítottak ki

– pénteken vitték az utolsó porciókat –, ami 19 zsákot és plusz még 7 kilót jelentett minden rászorulónak.

– Volt olyan év, hogy háromszázan kértek szociális tüzelőt, most alig valamivel több mint a fele. A konkrét okot nem tu­­dom, azzal magyarázom, hogy a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt az emberek megfontoltabbak, öngondoskodóbbak lettek – vélekedett a polgármester, hozzátéve: pedig az előrejelzések szerint kemény, hideg tél várható még.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában