29 igen, 16 nem és 7 tartózkodás

2021.01.29. 16:22

Eldőlt a modellváltás kérdése

Mintegy háromórás, rendkívüli ülés keretében vitatta meg pénteken a Szegedi Tudományegyetem legfőbb döntéshozó szerve, a szenátus az intézmény modellváltásának ügyét. A döntés megszületett: az egyetem átalakul.

Munkatársunktól

20210118 Szeged SZTE Szegedi Tudományegyetem rektori épülete. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Modellváltás: 29 igen, 16 nem és 7 tartózkodó szavazattal fogadta el a Szegedi Tudományegyetem szenátusa, hogy az SZTE az Innovációs és Technológiai Minisztérium által fenntartott költségvetési intézményből állami alapítású vagyonkezelő alapítvány által fenntartott, közhasznú szervezetként működő felsőoktatási intézménnyé alakuljon.

Mérlegelték az előnyöket és kockázatokat a modellváltás kapcsán

– Az SZTE legfőbb testülete hozzájárult, hogy a szegedi universitas elinduljon azon az úton, amely az egyetem, a város és a régió számára is új távlatokat nyit. A lehetőséget 2021 januárjának elején a fenntartó, az Innovációs és Technológiai Minisztérium ajánlotta fel. Gyors, de széles körű egyeztetéssorozat és tájékoztatás jellemezte az SZTE döntés-előkészítő folyamatát.

A Szegedi Tudományegyetem modellváltásának előnyeit és kockázatait mérlegelve tanácskoztak az SZTE vezetői, a Dékáni Kollégium és az SZTE szenátusának tagjai.

A fenntartó ITM-mel az egyeztetést egy ad hoc bizottság is segítette. Az SZTE vezetése folyamatosan tájékoztatta az egyetemi polgárokat, és a felmerülő kérdésekre belső, online platformján válaszolt – fogalmazott az intézmény a döntés kapcsán kiadott közleményében.

Kezdődnek a tárgyalások

A szenátus tagjai által elfogadott határozat lapunk információi szerint felhatalmazta Rovó László rektort és Fendler Judit kancellárt, hogy a modellváltás érdekében az egyeztetéseket folytassa le a fenntartóval, azaz az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, továbbá tegyék meg a szükséges intézkedéseket az SZTE nevében.

Integritás és autonómia

Beszámolók szerint az elfogadott határozat a tárgyalások tekintetében több szempont érvényesítését rögzíti.

Mindenekelőtt az SZTE integritásának megőrzendő értékét, hogy a modellváltás során az egyetem nem kerülhet a jelenleginél előnytelenebb helyzetbe.

Az intézmény autonómiájának megőrzése vonatkozásában továbbá, hogy az egyetem jelenlegi döntési jogosultságai maradjanak meg.

Különös tekintettel a szenátus működésére és választására vonatkozó, a nemzeti felsőoktatási törvényben rögzített rendelkezések érvényben maradására. Valamint, hogy a szenátus javaslatot tehessen a fenntartó alapítvány kuratóriumi tagjainak személyére vonatkozóan az alapítvány létrehozásakor, valamint a tisztségek megüresedése esetén is.

Fendler Judit kancellár több korábbi nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az egyetemnek a rugalmasságon túl gazdálkodási érdeke is az átalakulás. A megsokszorozódó pályázati lehetőségek egyértelműen az infrastruktúra és az oktatás minőségének javulását eredményezhetik.

A Szegedi Fidesz közleménye

A Szenátus döntésével a Szegedi Tudományegyetem egyszerűbben hozzáférhet azon forrásokhoz, melyeket a magyar kormány biztosít az egyetemi felsőoktatásnak a következő 2 évben.

Ez az ügy nem politikai ügy, csak a baloldal akart belőle cirkuszt csinálni, ez egy szakmai ügy, és az alapítványi fenntartású felsőoktatásnak Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban nagy

hagyományai vannak.A miniszterelnök pénteki rádióinterjúja szerint az egyetemek fejlesztésére fordítható keretösszeg összesen 1500 milliárd forint lesz, ez a magyar történelem valaha volt legnagyobb egyetemi fejlesztését teszi lehetővé.

A szenátus pénteki döntésével a Szegedi Tudományegyetem és hallgatói a XXI. század győzteseivé válnak. A Szegedi Fidesz üdvözli az Egyetem ambícióját, hogy e források felhasználásával egyetemünk az európai ranglisták élére kerüljön.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában