Külseje miatt támadhatták meg az állatot

2021.01.14. 12:10

Összevert macska életéért küzdenek

Továbbra sem műthető az a mindszenti bántalmazott macska, amelyet jelenleg Szegeden gondoznak. Állkapocs- és medencecsonttöréssel, tályoggal, sokkosan vitték az állatvédők kórházba.

T. Sz.

Budapest 20200808 Úszás 2020 Állatorvosi rendelõ Fotó Földi Imre Nemzeti Sport macska cica

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Földi Imre/ Illusztráció

Folyamatosan antibiotikummal erősítik jelenleg is azt a mindszenti, bántalmazott, gazdátlan macskát, amelyet a Vásárhelyi Állatvédők Egyesülete karolt fel a közelmúltban. Az már biztos, hogy később törött állkapcsát megműtik, egyelőre az arcán lévő tályog kezelésére koncentrálnak.

Az egyik szegedi állatorvosi központban lábadozó cicáról Balogh Ernő, a civil szervezet elnöke kérdésünkre elmondta: egy állatbarát hölgy bő két hete kereste meg őket a fekete kandúr miatt, amit környékükön többen is etettek. De csúnya, feltehetően rühes bundája, bőre miatt néhányan egyre gyakrabban kergették el. Az egyesületnél a gyógyíttatását és az ivartalanítását tervezték, illetve, hogy lábadozása után visszaengedik a kisvárosi kolóniába. Ám röviddel a bejelentés után eltűnt megszokott helyéről, majd sérülten talált az állatra a bejelentője.

Balogh Ernő szerint feltételezhető, hogy összeverték, megrugdosták: hatalmas duzzanatokkal, sokkos állapotban, állkapocs- és medencecsonttöréssel vitték kórházba. Az altatáshoz, így a műtéthez még gyenge, nagyon keveset eszik.

A cicát ugyan gyógyulása után többen is örökbe fogadnák, de FIV-tesztje miatt csak egyedüliként, vagy már szintén fertőzött társa mellett élhet. Az immunhiányt okozó, a hétköznapi nevén macska AIDS-ként emlegetett vírusról Balogh Ernő elmondta: a betegség párzással, vagy verekedéssel terjed közöttük, az ivartalanítással eleve jobbak a kinti, vagy kijárós állatok esélyei.

A nőstény macskák vemhesen a teljes almot “megfertőzhetik”. Az erőtlen kiscicák pedig később továbbadhatják a fertőzést. A FIV lassú lefolyású betegség: a felnőtt macskák immunrendszerük gyengesége miatt különféle betegségekre hajlamosak, de karban tartható állapotuk ideig-óráig. Nagyon fontos a rendszeres állatorvosi kontroll, félévente, évente vérvétel, laborvizsgálat.

A szintén gyógyíthatatlan, az állatok között nyál útján is terjedő leukózis, vagy FeLV sokkal intenzívebb betegség. Védőoltással részben megelőzhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában