Passzív házba aktív háziorvost

2021.01.25. 17:22

Vidéki praxisba lasszóval is nehéz doktort csábítani

Derekegyházon pályázati forrásból, közel 270 millió forintból építenek egy 381 négyzetméteres orvoslakást. A praxis sok éve üres, helyettesítéssel oldják meg a betegellátást. Mivel lasszóval mégsem foghat orvost a falu, ezért egy hiper-szuper orvoslakással vonzanák oda a háziorvost.

Kovács Erika

A munkához néhány napja láttak hozzá. Fotó: Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

– Derekegyháznak hosszú évek óta nincs állandó háziorvosa. Tartósan üres az álláshely, a feladatot helyettesítéssel oldjuk meg – tudtuk meg Szabó Ist­­ván polgármestertől.

Felújított rendelő

– Hogy vonzó legyen egy kistelepülésen élni, mire van szükség? Többek között arra, hogy legyen bölcsőde, óvoda, iskola, megfelelő idősellátás, és nagyon-nagyon hangsúlyosan arra is, hogy a falunak legyen saját orvosa – folytatta Szabó István.

– Az előbbiek területén sokat léptünk előre.

Hogy a praxist vonzóvá tegyük, az elmúlt években kívül-belül felújítottuk az egészségközpontot. Jelentős összegű eszközbeszerzésünk is volt, de még így sem tudtunk idecsábítani állandó, helyben lakó orvost.

Ezért újabb dologgal próbálkozunk. Kihasználjuk a Magyar Falu program által kínált lehetőséget. Sikerrel pályáztunk egy orvoslakás építésére. Ha ennek a gyönyörű és modern háznak sem lesz vonz­ereje, akkor tényleg semminek – summázta a polgármester.

A munkához néhány napja láttak hozzá.
Fotó: Kovács Erika

Makoveczi jegyek

A 2019-es pályázaton 13 önkormányzat nyert, megyénkből egyedül Derekegyház.

– A háznak minimális energiaigénye lesz, vagyis passzív jellegű házról beszélünk.

A kül­­leme is szép lesz, a típusterv Makoveczi jegyeket hordoz.

A kiválasztott tervet adoptálták a településünkre, a forrást is biztosították hozzá. Önkormányzatunk feladata az építés levezénylése – sorolta Szabó István.

Derekegyházon a Köztársaság téren épül fel az orvoslakás, a babafaliget és a Gesztenyeliget Otthon egyik új la­­kóotthona közötti területen. A kivitelezők már hozzá is láttak a munkához.

Még idén beköltözhető

A ház felépítésére 267 millió forintot nyert az önkormányzat.

– Különböző internetes portálokon és a közösségi oldalon is kaptunk az összeg miatt hideget-meleget, de helyben is, hogy ebből egy egész utcát lehetne építeni Derekegyházon. Meg kell, hogy mondjam, az én állam is leesett, amikor megtudtam a végösszeget, hogy Uramisten, mi kerül ennyibe? Megismerve a konkrét tervet, tényleg minden forintnak meg lesz a helye – emelte ki a polgármester.

A 381 négyzetméteres háznak október 31-re kell elkészülnie. A passzív ház aktivizálta az érdeklődést. Derekegyháznak már biztos, hogy lesz saját, helyben lakó doktora. Már az előszerződést is megkötötték a jelenleg helyettesítő háziorvossal. A házban bérleti díj nélkül lakhat majd addig, amíg viszi a praxist.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában