18 éves álmuk vált valóra – magyar diákokat is várnak az intézményeikbe

2021.01.19. 13:57

Szerb nyelvű iskolákkal gazdagodik Szeged

Már most beirathatók szerb nyelvű óvodába és iskolába is a gyermekek, az utóbbi viszont egyelőre harmadik osztályig működik. De 2022 szeptemberére 8 osztályosra bővül.

Kiss Anna

A Magyar Rádió egykori épülete ad most otthont a szerb oktatásnak Szegeden. Fotó: Kuklis István

Hetek kérdése, és elkezdődik az egykori Százszorszép Gyermekház szerb óvodává és 8 osztályos általános iskolává alakítása a Kálvin téren – erről Lásztity Jovánka, a Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium igazgatója beszélt lapunknak. Kiderült, két kormányhatározat eredményeként 1,5 milliárd forint támogatást kaptak a szegedi tagintézmény létrehozására.

De a gyermekek nevelése és oktatása addig sem áll meg, hiszen 2020-ban a Magyar Rádió egykori épületébe rendezkedtek be, amit szintén kormányzati forrásból, összesen 50 millió forintból alakítanak át. Az igazgató elmondta, a munkálatok még nem zárultak le, de a nevelési és oktatási év zajlik. Az épületben elsőtől harmadik osztályig vannak diákok, míg az óvoda két csoporttal működik.

Kiemelte,

18 éves álmuk vált valóra azzal, hogy végre Szegednek is lett szerb óvodája.

A következő álom az, hogy 8 osztályos szerb iskola is legyen a városban, ennek ad majd otthont a Kálvin téri épület, ami a tervek szerint 2022 szeptemberére készül el. Ekkorra az óvoda is átköltözik oda. A rádió épülete azonban nem marad üresen, kisebb átalakításokkal 4 osztályos gimnázium és kollégium válik belőle.

A Magyar Rádió egykori épülete ad most otthont a szerb oktatásnak Szegeden.
Fotó: Kuklis István

Az igazgató beszámolója szerint nemcsak szerb gyermekeket várnak az intézményeikbe, hanem magyar diákokat is, ráadásul célul tűzték ki, hogy

iskolabuszt is indítanak 2022-től, amivel a határon túl élő gyermekeket is át tudják hozni naponta.

Szintén busszal jutnának el Újszentivánról és Deszkről is a diákok. Az utóbbi településen ugyan van szerb iskola, de csak negyedik osztályig, így a felső tagozatot és a gimnáziumot is szerb nyelvű intézményben tudnák folytatni a fiatalok.

Lásztity Jovánka hangsúlyozta, a hozzájuk járó gyermekek ugyanazt a tudást kapják meg, mint a magyar nyelvű iskolákba járó társaik, de itt egy pluszismerettel is gazdagodnak a szerb nyelv elsajátításával. Ez az egyetemre történő felvételinél is jól jöhet, mert a szerb irodalomból és nyelvtanból tett érettségi egyenértékű a nyelvvizsgával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában