a minority safe pack elutasítása miatt

2021.01.22. 16:45

Tiltakozásképp levették az összes uniós zászlót Pitvaroson

Pitvaroson minden közintézményről eltávolították az EU-s zászlót. Radó Tibor polgármester elmondta, nem nézik el az őshonos magyar kisebbségek kapcsán indított aláírásgyűjtés bizottsági szintű elsöprését. Ez ellen tiltakoznak.

Kovács Erika

Addig maradnak a polgármesteri hivatal egyik szekrényében a zászlók, amíg a helyzet nem változik. Fotó: Radó-Hájas Dóra

A Székely Nemzeti Tanács kezdeményezte az aláírásgyűjtést, azt szerették volna elérni, hogy az európai őshonos kisebbségek a területükön illetékes kormánytól függetlenül is pályázhassanak kohéziós támogatásokra.

– Arra az elhatározásra jutottam, hogy a januári európai bizottsági döntés miatt minden pitvarosi közintézményről eltávolítjuk az Európai Unió zászlaját. A zászlók használatát az egész unió, így Magyarország területén is szabályozzák, de az őshonos kisebbségek kapcsán indított aláírásgyűjtés bizottsági szintű elsöprését nem tudjuk elnézni, így fejezzük ki a tiltakozásunkat – mondta Radó Tibor, pitvaros polgármestere.

Addig maradnak a polgármesteri hivatal egyik szekrényében a zászlók, amíg a helyzet nem változik.
Fotó: Radó-Hájas Dóra

Hozzátette, bizonyos szinten úgy tűnhet, hogy

nem sok eredménye lehet egy kistelepülés ilyen tiltakozásának, viszont nincs más eszköz a kezükben.

– Pitvaroson az átlagnál is jobban foglalkoztatja az embereket a kérdés, mert az 1947-es lakosságcsere országosan bennünket érintett a legnagyobb mértékben.

Az Európai Parlamentben jogállamiságról és egységes jogrendszerről szónokolnak, de a legalapvetőbb emberi jogokat sem biztosítják az őshonos lakosságnak, a választópolgároknak.

Felháborító a bánásmód, ami a mai napig létezik a magyarok ellen – fogalmazott.

Radó Tibor hangsúlyozta, a zászlót a felvidéki magyar települések jó része is eltávolítja január 22-én egy napra, Pitvaroson azonban a kiváltó ok megszüntetéséig nem helyezik vissza az EU-s zászlókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában