Felsőtanyán egykor még farkast is véltek látni

2021.01.20. 17:15

Utcák alakultak ki a Tisza jegén- A leghidegebb telek Szegeden

Nem volt ritka a „szibériai hideg” kifejezés lapunk első évtizedeiben, de a máig élő szegedi hidegrekord éppen a háborús évekre esett. 1938-ban Szeged szeretett hajléktalanja fagyott meg, 1929-ben a Tisza jegén jártak át az emberek.

Farkas Judit

Téli életkép a Dóm térről az 1930-as évek végéről. Tíz évvel korábban másfél méteresre hízott a Tisza jege, 1942-ben pedig senkinek nem volt kedve kimenni a szegedi utcákra. Fotó Kép forrása: Fortepan/Kelemen Zsuzsa

Január közepén kaptunk egy kis ízelítőt a télből, de az utóbbi két évben nem fenyegetett a veszély, hogy befagyjon a Tisza.

Lapunk olyan teleket is megörökített, amikor a jég vastagsága az öreg halászokat is meglepte.

Szibériai hidegről írt a Délmagyarország azon a télen is, amikor Kinka bácsi, Szeged „szabadlakója” megfagyott a vár egyik ablakmélyedésében. 110 éves a Délmagyarország sorozatunkban olvashattak az egykori ezredkürtös sorsáról, aki a legkeményebb télben is az utcán töltötte az éjszakákat.

1929-ben kerékpáros is megpróbálkozott a Tisza jegén, sikerrel. Akkora volt a forgalom a jégbe taposott „gyalogösvényeken”, mint egy-egy utcán.

Biciklis a jégen

Kilenc évvel korábban, 1929-ben január végén még a tűzoltók mentettek ki a vékony jégről egy munkást, aki meg a szekercéjét mentette volna.

„…kötélen leereszkedett a jégre, de arra már nem volt ereje, hogy a kötélen felhúzódz­kodjon” – olvastuk január 22-ei lapszámunk rövid hírében.

Február 7-én került be híreink közé a kerékpáros a Tisza jegén:

az emberek gyalogösvényeket tapostak az akkor félméteres jégre, akkora volt ezeken a forgalom, mint egy-egy utcán. „Egy méter 25 centiméteres vastag jég födi a Tiszát”, írtuk február 12-én – hasonlóra a legöregebb halászok sem emlékeztek.

Éjjel mínusz 23 foknál is hidegebb volt, de „Szegeden megfagyási eset még nem fordult elő”.

Farkast véltek látni

A halászok lékeket vágtak a jégen, hogy a halakat mentsék. A varjak ellepték élelem után kutatva a külvárost, Felsőtanyán farkast is véltek látni.

A kutak befagytak, az emberek a csapokat nyitva hagyták a fagyást megelőzendő, akkora volt a vízfogyasztás, mint kánikulában.

12-én aztán megindult a havazás, esett két napig. A legalacsonyabb februári hőmérsékletet ebben az évben mérték Szegeden. A hidegrekord azonban egy háborús évben született. 1942 telén a meteorológiai előrejelzés is szünetelt a háború miatt. Január 8-ától három hétig éjjel-nappal mínuszokat mértek a városban, a 25-ei rekord –29,1 fokkal azóta tartja is magát.

Téli életkép a Dóm térről az 1930-as évek végéről. Tíz évvel korábban másfél méteresre hízott a Tisza jege, 1942-ben pedig senkinek nem volt kedve kimenni a szegedi utcákra. Kép forrása: Fortepan/Kelemen Zsuzsa

A fronton hidegebb van

A tökmagárus néni „gyékénnyel körülhálózva, pokrócokkal a térdén süti naphosszat a tökmagot”, a rendőr óránként mehetett a melegedőbe – derült ki lapunk riportjából.

„Hát hideg van, annyi szent, de kint, az orosz fronton csak sokkal hidegebb van” – mondta az újság­árus asszony, aki kis kályha mellett melegedett bódéjában, de a napot lapkihordással kezdte.

A hidegrekord után egy nap alatt 20 fokot emelkedett a hőmérséklet, ám így is fagypont alatt maradt.

A következő napokban havazás, hófúvás miatt leállt a közlekedés. A tanyai kisvasút egy hétig nem járt, a tanyavilágot, környékbeli falvakat elvágta a világtól az időjárás. A gépeket, hóekéket is belepte a csapadék, Dorozsmára segítséget kellett küldeni a segélycsapat után. A járdákra félméteres hóakadályokat fújt a szél, a kereszteződéseket, átjárókat teljesen betemette a hó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában