#vírus

2021.02.09. 08:17

A szomszédban újra megjelent a madárinfluenza

Bács-Kiskun megyében is felütötte a fejét a madárinfluenza. A baromfitartók a szabályok betartásán túl még többet is megtesznek, hogy elkerüljék a vírus bekerülését a telephelyükre.

Kovács Erika

20200401 Kemenespálfa Vas megyében nincs jelen a madárinfluenza vírusa. A betegség a legnagyobb gondosság ellenére bárhol megjelenhet. A legfontosabb most az állatok zártan tartása. Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor (illusztráció)

A H5N8 vírustörzs először 2014 elején Ázsiában okozott járványt a baromfiállományokban, majd ugyanazon év novemberében megjelent Európában is. Magyarországon utoljára 2020 első félévében kellett megküzdeni a betegséggel, most újra.

Január elején a Komárom-Esztergom megyei Ácson mutatták ki a madárinfluenza vírus jelenlétét, két egymással szomszédos pulykatartó gazdaságban, ahol 90 ezer pulykát öltek le.

Néhány nappal ezelőtt a szom­­szédos Bács-Kiskun megyében is igazolták a madárinfluen­zát. Kerekegyházán egy nagy létszámú tojótyúktartó gazdaságban a tojástermelés csökkenésével párhozamosan drasztikusan megemelkedett a lágy héjú tojások száma. A vizsgálat itt is kimutatta a madárinfluenza vírust, 101 ezer tojótyúkot öltek le. A Nébih a zártan tartás és a járványvédelmi intézkedések betartásának fontosságára hívta fel a figyelmet.

Számos Csongrád-Csanád me­­gyei állattartó telep a szabá­lyok betartásán túl többet is megtesz, hogy a fertőzést kívül tartsák. Írtunk olyan székkutasi gazdálkodóról, aki már a telephez vezető bekötőúton kaput szerelt fel, hogy még véletlenül se mehessen be senki védőöltözet nélkül a portára. Egy másik baromfitartó arról mesélt, hogy olyan védőruhában mennek csak az állatok közé, mintha covidos betegek közé lépnének.

A hódmezővásárhely-szikáncsi Hód-Agro Zrt. ba­­rom­fióljai jó fél éve üresek. – Olyan mértékben visszaesett a felvásárlási ár, hogy nem gazdaságos a csirkenevelés – tudtuk meg Szabó László elnöktől.

– A tartási kiadások mellett a járvány elleni védekezés is tetemes költség. A legutóbbi állományunknál is jelentős szigorításokat vezettünk be, hogy megelőzzük a madárinfluenzát. Az ólakat nem végleg ürítettük ki, az újraindításhoz várjuk a megfelelő gazdasági környezetet. A dolgozókat sem küldtük el, jelenleg más feladatokat látnak el cégen belül. A „szünet” alatt korszerűsítjük a telep kerítését, a boncolóházat, új kerékfertőtlenítőt is építünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában