Visszakérték az adományukat

2021.02.25. 12:04

A Vitézi Rend maga állít emlékhelyet Vásárhelyen

Hódmezővásárhelyen évekig gyűjtötte a lakossági adományokat az önkormányzat, hogy szobrot emeljen a kommunizmus áldozatainak emlékére. Mivel még mindig nincs emlékmű, a Vitézi Rend vásárhelyi hadnagya visszakérte az általuk befizetett 37 ezer forintot.

Kovács Erika

Détár Zoltán lapunknak elmondta, hogy a katolikus temetőben várhatóan november elsejére készül el a Vitézi Rend emlékműve. Fotó: Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

Hódmezővásárhely közgyűlése még 2010-ben kezdeményezte, hogy a kommunizmus áldozatai­nak emlékére szobrot emeljen a város. Az akkori sikeres társadalmi összefogás eredményeként több mint 6 millió forint gyűlt össze közadakozással.

Megerősített szándék

A közgyűlés 2016 tavaszán ho­­zott határozatában is megerősítette szoborállítási szándékát.

A gyűjtést tovább folytatták, többek között a Vitézi Rend is adakozott, a rend tagjainak adományaként 37 ezer forintot.

Ezt a pénzt a Vitézi Rend hadnagya, Détár Zoltán most visszakérte az önkormányzattól, mert az elmúlt években nem történt előrelépés a szoborállítás ügyében.

– A 2016-os gyűjtés óta nagyot fordult Hódmezővásárhelyen az élet. Nem épült meg sem a kommunizmus áldozatainak emlékhelye, de a román tömeggyilkosság áldozatainak új emlékhelye sem készült el a 100. évforduló­­ra és azóta sem, holott arra is gyűjtés indult. Mi visszakértük a héten a pénzünket az önkormányzattól, és vissza is kaptuk – mondta Détár Zoltán.

Détár Zoltán lapunknak elmondta, hogy a katolikus temetőben várhatóan november elsejére készül el a Vitézi Rend emlékműve.
Fotó: Kovács Erika

2000 óta emléknap

Mint ismeretes, az Országgyűlés 2000. június 13-án fogadta el azt a határozatot, amelynek értelmében minden év február 25-én tartják a kommunizmus áldozatainak emléknapját. Ko­vács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947-ben ezen a napon tartóztatták le a szovjet hatóságok a kommunistákkal szembeni kiállása miatt. A Szovjetunióba hurcolták, ahol nyolc évet töltött fogságban. Ez volt az első lépés azon az úton, amely a totális egypárti diktatúra kiépítése felé vezetett.

– Nem mi gyűjtöttünk, ha­­nem az előző vezetés, és nem tudom, miért nem készült el az emlékmű. Nekem ilyen ígé­­retem nem volt.

Én egyet ígértem, hogy az Országzászlót szeretném visszahozni a Kossuth térre, és az továbbra is a terveim között szerepel – válaszolta megkeresésünkre Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere.

Emlékmű önerőből

– Mivel a vásárhelyi önkormányzat részéről semmilyen hajlandóságot nem látunk arra, hogy elkészüljön az emlékmű, megpróbáljuk saját erőből megoldani egy emlékhely létesítését, ami érthető okokból sokkal szerényebb lesz, mint ami az összegyűjtött pénzből létrejöhetett volna.

A katolikus egyház helyet és lehetőséget biztosít a felállítására, ami a terveink szerint halottak napjára készül el – vetítette előre Détár Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában