Két hete elpakoltak a víkendházaknál

2021.02.23. 19:30

Él még az 1970-es árvíz emléke Mindszenten – Galéria

A mindszenti hullámtérben a víkendházak fogadó szintjéről jó két hete az emeletre pakoltak tulajdonosaik, így védve értékeiket az áradó Tiszától. Február 22-én 656 centiméteres vízállást mértek, de nem rendelték el az első fokú készültséget.

T. Sz.

Az üdülő tulajdonosai időben felkészültek az árhullámra. Fotó: Tábori Szilvia

Fotó: Tábori Szilvia

A gát felől tölti fel az árteret a Tisza Mindszentnél: az üdülőterület magasabban fekvő részei még szárazak, amikor az odavezető bekötőutat már elárasztotta az emelkedő folyó.

Múlt szombaton a kompátkelőnél szintén víz borította az aszfaltozott szakasz mélyebb részeit, holott egy nappal korábban onnan még viszonylag egyszerűen megközelíthető volt a szabadstrandközeli terület – mesélték a nézelődőknek azok a helyiek, akik naponta kijárnak a partra. Sokan autóval így is átvágtak a vízzel borított úton, egyesek kalandvágyból és kíváncsiságból, mások üdülőjüket ellenőrizték.

Árvízhez mért cölöpök

A víkendházak fogadószintje körülbelül hét méter húsz centi fölött kerül víz alá, de változó a hullámtér házainak fekvése.

Néhol az alapokat sem érte el a víz, máshol viszont beborította az alsóbb részeket.

A víkendházak többsége az 1970-es és ’80-as években épült, az itt lakók és nyaralók közül sokan emlékeznek az elmúlt évtizedek nagy árvizeire. Amikor a tíz méteren tetőző folyó elérte az épületek felső szintjét, 2006-ban a mindent elöntő árhullám után pedig hetekig még a házakból is a hordalékot takarították. A betoncölöpök magasságát zömében az 1970-es nagy árvíz szintjéhez méretezték, a korábban épült víkendházak tartópillérei ezért alacsonyabbak.

A gátról a libaitatóig

Ahogy az egyik üdülőtulajdonos, József megerősítette: az árhullám érkezésekor folyamatosan követik a híradásokat, naponta többször ránéznek a vízállás- és az időjárás-jelentésre.

Áradáskor a legtöbb holmit az alsó részről az emeleti szintre pakolják fel, az elektromos eszközöket, a hűtőt például olykor elszállítják.

A gátról az egykori libaitatóig ellátni, így onnan jól látni, hogy teljesen szárazon maradtak a házak a parttól pár utcányira. A tulajdonosok többsége jó két héttel ezelőtt már felkészült az áradásra. Ez ilyenkor a megszokott.

Pet-palackot is hord a víz

A mindszenti szakaszon február 22-én, hétfőn reggel 656 centiméteres vízállást mértek, de nem rendelték el az árvízvédelmi készültséget. Az ATIVIZIG lassú áradásra és tetőzésre számít, illetve arra, hogy ezen a héten legfeljebb néhány centivel haladja meg a készültségi szintet a vízállás. A szabadstrandot üzemeltető Mindszenti Városgazda Nonprofit Kft. vezetője, Pataki Sándor lapunknak elmondta: a lassan áradó Tisza a homokos part tetejéig ér, a játszóteret és a tavaly épült teraszt nem borította el a víz.

Az árhullám levonulása utáni első feladat a partszakasz takarítása lesz. Bár az uszadékot a folyó a túlpartra hordja, a főként a folyásirányra merőleges kerítésekben fennakadhat a természetes hordalék és némi szemét, köztük például műanyag palackok.

De előfordul, hogy rögzítetlen holmik sodródnak el a parti épületektől.

A tereprendezéssel megvárják a tavaszi ár levonulását, utána már az idei strandszezonra készülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában