Továbbra sincs jelen

2021.02.08. 06:55

Elmarad az influenza?

Csongrád-Csanád egyike volt azoknak a megyéknek, ahol január végén, kevesen fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekre panaszkodva. Országosan a gyermekek körében volt a legtöbb beteg. Fontos, hogy már enyhe tünetek esetén is kérjünk orvosi segítséget.

K. A. R.

20210104 Sándorfalva megfázás illusztráció fotó: Török János Délmagyarország DM TJ

Fotó: Török János

Nógrádban egyáltalán nem volt, míg Csongrád-Csanádban 100 ezerből 7,5 panaszos volt, aki influenzaszerű tüneteket miatt kereste fel a háziorvosát az év negyedik hetében – ez derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentéséből.

A betegek számát tekintve megyénk hátulról a második helyen áll.

A legtöbben Pest me­­gyében betegedtek meg, ott január végén 100 ezer lakosból több mint 90-en kértek orvosi segítséget.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján január 25. és 31. között az országban 4800-an keresték fel háziorvosukat influenzára utalók panaszokkal. A labora­tóriumi vizsgálatok viszont egyetlen esetben sem mutatták ki az influenzavírust, valamint az influenzaszerű megbetegedések halmozódását sem jelentették a szakemberek.

Mohos András tiszaszigeti háziorvos szerint elkerülhető a vírusfertőzés.
Archív Fotó: Kiss Anna

A legtöbb panaszos a 14 éves­­nél fiatalabbak körében volt, ők a betegek 34,3 százalékát tették ki. Őket követték a fiatal felnőttek 32,6 százalékkal, valamint a 35 és 59 év közöttiek 24,6 százalékkal.

A legkevesebb beteg – 8,5 százalék – a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

Bár a vírus nincs jelen az országban, mégis fontos elővigyázatosnak lenni, és már az enyhébb tünetekkel is orvoshoz fordulni, mert eleinte nem lehet megállapítani, hogy in­fluenza vagy koronavírus okozza-e a megbetegedést. Mi­­vel a rövid lefolyású betegségek is jelen vannak, ezért nem influenzára vagy koronavírusra utaló tünetek esetén is fel kell keresni a háziorvost telefonon.

Mohos András, Tiszasziget háziorvosa korábban adott interjújában azt javasolta, hogy a fertőzések elkerüléséért tartsuk be az általános higiénés szabályokat, mozogjunk rendszeresen, aludjunk eleget és legyen kiegyensúlyozott a táplálkozásunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában