46-féle szakképesítést szerezhetnek a diákok

2021.02.18. 18:02

Félmilliárd jutott fejlesztésekre

Több mint félmilliárd forintból fejlesztette az intézményeit a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum 2020-ban. Új laborokat hoztak létre, diákbarátabbá tették a közösségi tereket. Már wifi is van a centrum minden iskolájában.

Kovács Erika

A centrum intézményeiben 46-féle szakképesítést szerezhetnek a diákok. Fotó: Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

– 2020 kihívásokkal teli év volt. Nyáron átalakult a szakképzési rendszer. Iskoláinkból technikumok lettek. Szeptemberben nagy bizakodással kezdtük az új tanévet, de a járvány miatt a középiskolákban novemberben vissza kellett térni a digitális oktatásra – mondta Hegedűs Zoltán, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum (HSZC) kancellárja, aki kiemelte, a di­­gitális oktatás sikertörténet az intézmény vonatkozásában.

A centrum intézményeiben 46-féle szakképesítést szerezhetnek a diákok. Fotó: Kovács Erika

Jött a digitális oktatás

– Fejest ugrottunk a mély vízbe. Egyik napról a másikra kellett átállnunk a digitális oktatásra, ami mára az életünk részévé vált. Ha visszatérünk a kontakt típusú tanításra, akkor is a gyakorlatunk eleme marad. A mai fiatalokhoz a digitális technológia sokkal közelebb áll, mint a hagyományos módszer, azaz a könyv és a füzet – folytatta a kancellár.

A HSZC-hez tartozó 8 technikum és a Cseresnyés Kollégium fejlesztése a pandémia idején sem állt le.

2020-ban saját forrásból, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásából, valamint európai uniós pályázatból összesen 526 millió forintot fordítottak erre a feladatra.

14 új szerver érkezett

– Több mint 500 eszközzel gazdagodtak az intézményeink. Az iskolák 14 új, nagy teljesítményű szervert kaptak. Tavaly, a meglévők mellé további 53 okostáblát is beszereztünk. Mi­­re visszajönnek a diákjaink, minden intézményben elérhető lesz az ITM által kiépített wifihálózat is – közölte lapunkkal a kancellár.

Diákbarát iskolák

Hegedűs hangsúlyozta, nem mindegy, hogy milyen közegben élik a tanulók a mindennapjaikat.

– Szeretnénk, ha az iskoláink olyan helyek lennének, ahol jól érzik magukat a diákok. A közösségi tér fejlesztésére 52 milliót költöttünk, 35 millió forintot kizárólag bútorokra – tudtuk meg Hegedűstől.

A gyakorlati képzés helyzetbe hozására 250 milliót fordítottak.

Tavaly 8 részben vagy teljesen új laborral gazdagodtak a HSZC intézményei, ezek egyike a Cseresnyés Kollégiumban átadott Digitális Közösségi Alkotóműhely.

A szentesi Pollák Antal Technikumban 20 millióból robotikatermet létesítettek, a csongrádi Sághyban pedig 21 millióból egy tankonyhát alakítottak ki.

– Nagy álmaink vannak. Szeretnénk, ha 2026-ra minden iskolánk elérné a XXI. század által megkövetelt szintet. Ehhez az is kell, hogy minden épületünket kívül-belül felújítsuk – hangsúlyozta a kancellár. Hozzátette, a szakképzési rendszer átszervezése miatt több képzés iránt is megnőtt tavaly az érdeklődés. Ebben bíznak idén is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában