Csongrád-Csanád

2021.02.20. 10:19

Gondosan összegyűjtik majd a fóliahulladékot

A mezőgazdasági fóliahulladék szakszerű gyűjtéséhez 100 speciális konténert helyeznek ki az országban az idei év első felében.

K. A.

2021.02.19. Forráskút Fodor Imre, Dudáné Gábor Tünde Képen: fólia Fotó: Török János

Fotó: Török János

– Hazánkban az agráriumban évente mintegy tízezer tonna fóliahulladék képződik, ezek gyűjtésével csökken az illegális lerakások és égetések száma, így a környezetre és emberi egészségre gyakorolt káros hatása is – mondta Nagy István.

Az agrár­miniszter kitért arra is, hogy a kormány terve a következő évekre az, hogy a begyűjtést és a feldolgozást az egész ország területére kiterjesszék.

– A növénytermesztés során képződő fóliahulladék terüle­­ti eloszlása Magyarországon nem egyenletes. A szabadföldi zöldség- és gyümölcstermesztésnek mintegy 85 százaléka a Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyére összpon­tosul. Így a talajtakaró és sá­­torfóliát is itt használják a legtöbben – írta kérdésünkre az Agrárminisztérium. A

100 speciá­lis gyűjtőkonténert olyan településeken helyezik ki, amelyek körzetében nagyobb mennyiségű hulladék képződik, vagy ahol a helyi adottságok miatt erre szükség van.

– A területek és a gyűjtés részletszabályainak kialakítása még folyamatban van, de legkésőbb nyár elejéig a helyükre kerülnek a konténerek – írta a szaktárca. Így arra a kérdés­­re, hogy megyénkben hol lesznek ezek, még nem tudtak vá­­laszolni. A közeljövőben az országban több ponton kiépítik azokat a 80-100 kilométer átmérőjű gyűjtési köröket, amelyek centrumában olyan feldolgozóüzemet létesítenek, amely fogadni tudja a fóliahulladékot. Megtudtuk, Csongrád-Csanád megyéhez legközelebb Tótkom­lóson lesz ilyen, és az várható­­an 2022 elején kezdi meg mű­­ködését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában