Akár három év börtön illegális lerakásért

2021.02.26. 16:10

Lecsukhatják a szemetelőket

Elfogadták a hulladékgazdálkodást megújító törvényt február 22-én. Márciustól az Innovációs és Technológiai Minisztérium sajtóközleménye szerint feláll az új hulladékgazdálkodási hatóság a kormányhivatalokon belül, szigorúbb büntetés várhat az illegális hulladékot lerakókra. A hulladékgyűjtést és -hasznosítást magánszereplő veszi át a jövőben.

Farkas Judit

Tavaly 60 millió forintot költött a környezetgazdálkodás a közterületek megtisztítására az illegális hulladéktól Szegeden. Az új büntetési tételek jelenthetnek nagy visszatartó erőt. Archív Fotó: Török János

Fotó: Archív Fotó: Török János

Márciustól felállnak azok a hulladékgazdálkodási hatóságok a kormányhivataloknál, amelyek – más hatóságokkal együtt – szigorúan büntethetik az illegális szemétlerakást.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye arról tájékoztatott: február 22-én a Klímavédelmi Akcióterv keretein belül elfogadták a hulladékgazdálkodás megújítását célzó törvényt. Az illegális sze­­metelőknek pénzbírságot kell fizetniük, a jelentős mennyiséget meghaladó hulladék elhelyezéséért három évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhatnak.

A veszélyes vagy különösen jelentős mennyi­ségű hulladék elhelyezéséért akár öt év szabadságvesztésre is ítélhető az elkövető. A hulladék újratermelődését akadályozná meg az is, hogy az italcsomagolásra vonatkozóan az állam kötelező visszaváltási díjas rendszert alakít ki és működtet a jövőben.

Tavaly 60 millió forintot költött a környezetgazdálkodás a közterületek megtisztítására az illegális hulladéktól Szegeden. Az új büntetési tételek jelenthetnek nagy visszatartó erőt.
Archív Fotó: Török János

Árulkodó levelek

Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatója lapunknak el­mondta, hogy csak 2020-ban 60 millió forintot költöttek az illegális hulladék elszállítására Szeged közterületeiről.

Tavaly óta már a rendőrségen vonják felelősségre, hallgatják ki az elkövetőket, akiknek a nyomá­­ra bukkannak.

Akár köztéri kamera által felvett rendszám alapján is meg tudják keresni az autó tulajdonosait, amivel a hulladékot szállították.

Továbbra is átnézik a szemetet, szinte minden kommunális hulladéknál találnak árulkodó csekket, számlalevelet, borítékot, amiről kiderül, kinek a mocska kötött ki félreeső területen.

Visszatartó hatás

A környezetgazdálkodás igazgatója úgy véli, a szigorúbb büntetésnek, amennyiben azt ki is szabják, nyomozások is indulnak, jelentős visszatartó hatása lehet. Látják a lakosok, hogy nem marad következmények nélkül a jogsértés.

Új modell

A minisztériumi közlemény szerint a hulladékgazdálkodási feladatok hatékonyabb ellátása és koordinálása új koncessziós modellben történik majd.

Az állam által meghatározott feladatokat – a hulladék összegyűjtésétől az előkezelésig a hasznosításra – egy magánszereplő fogja elvégezni.

A koncessziós társaságnak vállalnia kell, hogy teljesíti az Európai Unió által meghatározott hulladékgazdálkodási célszámokat, elvégzi a szükséges beruházásokat, miközben a családok rezsiköltségei sem emelkednek. Koltainé Farkas Gabriella, a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. vezetője elmondta: a hulladékgazdálkodás irányítását sokkal szélesebb feladat- és hatáskörrel veszi át a koncesszor, mint amit a jelenleg működő NHKV Zrt.-hez delegált a kormány.

A részletszabályokat rendeleti úton pontosítják, ezt követő­­en lehet arra korrekt választ adni, mi lesz az új rendszerben a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. szerepe. Mint ahogy az is a pontosítás után ismerhető meg, mi lesz a sorsa azoknak a hulladékgazdálkodási vagyonelemeknek, amelyek az önkormányzati feladat átcsoportosítása következtében nem képezik a törzsvagyon részét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában