2019 nyarán azonban több fogyott

2021.02.17. 18:52

Megdőlt a téli áramfogyasztási rekord a fagy miatt

Megdőlt Magyarország mindenkori áramfogyasztási rekordja a csütörtökön kezdődött markáns lehűlés miatt. A Démász szolgáltatási területén is ez volt minden idők legerősebb téli napja – de a 2019-es tikkasztó, légkondizós nyári csúcsot nem adta át a múltnak.

Kovács András

20200421, Gyulafirátót Illusztráció Villanyóra ellenőrzés Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei Napló

Forrás: Veszprém Megyei Napló

Fotó: Illusztráció Balogh Ákos

A hitelesített adatok szerint csütörtökön 17 óra 45 perc és 18 óra között az országos rendszerterhelés elérte a 7119 megawattot, ami történelmi rekordnak számít – tudatta a hétvégén a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. Az előző csúcsot, 7105 megawattot 2019. december 5-én regisztrálta a rendszerirányító.

Csütörtök előtt ebben az évben január 18-án volt a legnagyobb az áramfogyasztás, az akkori 7103 megawattos rendszerterhelés csaknem elérte a korábbi rekordot. A számokkal kapcsolatban megkérdeztük a Csongrád-Csanád megyében szolgáltató társaságot.

– Az MVM Démász Áramhálózati Kft. területén 2021. február 11-e számít mostantól a valaha mért legnagyobb téli fogyasztási csúcsnak. Ezen a napon 798 megawatt rendszerterhelést regisztráltak munkatársaink.

Bár ezzel minden korábbi téli csúcs megdőlt, ez mégsem haladta meg az abszolút áramfogyasztási rekordot, amit 2019. június 27-én regisztráltunk.

Azon a napon 27 °C volt az átlaghőmérséklet szolgáltatási területünkön, és 17 óra 15 és 17 óra 30 között 812 megawatt volt a rendszerterhelés – írták válaszukban. Hozzátették, hogy a múlt heti kiugró fogyasztási nap után 12-én, pénteken hidegebb volt ugyan, de derült ég mellett, és így kevesebb volt a villamosenergia-fogyasztás, mint az előző borult, enyhébb napon.

Átlagosan hideg és borús téli időjárás esetén 6900-7100 megawatt körüli értékeket regisztrál országosan a Mavir munkanapokon, közvetlenül a napnyugta után. A nyári időszak növekvő áramfogyasztása ellenére a kánikulai rekord kisebb, a legmagasabb nyári érték 6633 megawatt volt Magyarországon, ezt 2019. június 27-én mérték. A Démász területén máig ez a nyári nap az abszolút csúcs – dolgoztak a légkondik.

Ezzel együtt télen hosszabb ideig van szükség világításra, és nagyobb a fűtési igény a munkahelyeken, a középületekben és az otthonokban is. Emellett egyre több fűtési megoldás, például a hőszivattyú igényel áramot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában