Tudatosan építkeznek Földeákon, intézményeiket saját terményeikkel látják el

2021.02.21. 16:37

Naposcsibék százait keltetik

A napokban 845 csibe kelt ki a földeáki önkormányzat keltetőjében. Tojásból is önellátóak, a helyi konyha igényeit bőven kielégítik. A településen évek óta jól működik a közmunkaprogram, a település önellátásban gondolkodik.

Tóth A. Péter

Ezerötszáz tojást tudnak egyszerre keltetni a földeáki önkormányzat korszerű baromfikeltetőjében. Fotó: Hajnal Gábor

– A rendszer felépítésének öt­­letét Martonosi Györgytől, Maroslele volt polgármesterétől lestem el. Mintául szolgált az a koncepció és következetesség, amit megteremtett az ottani programjában. Az ő megoldásait adaptáltuk Földeák lehetőségeire és igényei­re – mondta lapunknak Hajnal Gábor polgármester.

Folyamatos fejlesztés

A munkaügyi központ támogatásából az utóbbi három évben eszközöket vásárolt az önkormányzat, így immár traktor, vetőgépek, gyűrűs henger, eke, borona, permetező, sorközművelő, pótkocsi, szalmabálázó, burgonyavetőgép is ren­­delkezésükre áll.

Az aratás kivételével minden földművelési folyamatot maguk tudnak elvégezni.

Egy 1400 négyzetméteres szántót is vásároltak a fóliás termesztés megindításához.

Tojások és naposcsibék

– Sok más eszköz mellett 5 darab 500 férőhelyes keltetőgépet, 3 csirkebújtatót, daráló- és keverőgépet tudtunk venni, és a baromfinevelő istállót folyamatosan fejlesztjük. Az infralámpák, szellőztetőberendezések és a villamos hálózat korszerűsítése mellett sikerült tartályos gázfűtésre átállnunk, segítségével egyenletes hőt biztosítunk a keltetőben – sorolta a polgármester. Hozzátette, egy­­szerre maximum 1500 to­­jást keltetnek, a napokban 845 tojásból keltek ki csibék.

Az állomány tojástermése az óvoda, az iskola és az idősek otthona szükségleteit biztosítja.

Hajnal Gábor kiemelte, min­­­­dent a hatósági állatorvos en­gedélyével és felügyelete mellett végeznek. Egy nagy méretű hálóval befedett kifutót „örököltek” a fácántenyésztésből, így szellős helyen vannak a tojótyúkok, és lehetőség van a 6-10 hetes csirkék napoztatására.

Amit lehet, megtermelnek

– Nagyrészt gabonát ter­mesz­­tünk, kukoricát, árpát és búzát, egy-egy hektáron fű­­szerpaprikát és burgonyát, valamint néhány makói hagymafélét. Saját fóliában termelünk paradicsomot, paprikát, uborkát, karalábét, káposztát és salátaféléket. Zöldborsó, zöldbab és cékla is megterem a konyhánk számára. Sikeresen pályáztunk egy hűtőkonténerre, megérkezésével a burgonya és a zöldségfélék tárolása megoldódott – mondta lapunknak a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában